Борисов извика министри на извънредна среща заради храните и катастрофите (видео)

OFFNews 27 май 2017 в 08:54 9896 3

Борисов извика на извънредна среща министри и техните екипи.

На срещата присъстват земеделският министър Румен Порожанов, вътрешният министър Валентин Радев, транспортният министър Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков, здравният министър Николай Петров, на правосъдието Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, главният секретар на МВР Младен Маринов, заместник-министри, както и ръководствата на БАБХ и ГД „Национална полиция" – МВР. 

Първата тема, която се обсъжда, е войната по пътищата. 

"Използваме събота и неделя, че сте по-свободни, да възложа две теми, по които искам да сме неотстъпчиви и безкомпромисни. Първата е войната по пътищата и пътнотранспортните произшествия. Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават", казва Борисов в началото на заседанието. 

"Интересува ме какво можем да направим по линия на регионалното министерство – мантинели, кръгови движения, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот, не само че ни е важен, но в същото време правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват. Каквито трябват още законодателни промени, колкото трябват пари за камери, колкото трябват пари за контрол. На 1 юни отриват сезона – така да се организират, че от 1 юни служителите на КАТ и полицията – денонощен контрол", допълва Борисов. 

Темата на разговор със земеделския министър ще бъдат двойните стандарти при храните у нас и в Западна Европа. 

Преди дни Порожанов обяви, че започват проверки, при които ще се сравнява качеството на храните в България и в страни от Западна Европа. Проверките ще включат марки шоколади, безалкохолни напитки, сокове, млечни и месни продукти, детски храни и др., като проби ще се вземат до 30 юни.

Храните у нас ще се сравняват с тези в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Дания, Холандия и Франция.

"Това е недопустимо, обидно – за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: „чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами. Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот", казва още премиерът. 

"Това са двете теми, по които искам, и това сме го опели като ангажимент правителството, да разискваме сега всички проблеми, но оттук като излезете всеки трябва да знае какво трябва да се направи по въпроса", допълва Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

27.05 2017 в 11:09

Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време. — (Ейбрахам Линкълн) . България е прекрасна страна, която трябва да се гордее с историята си и Великите си герои и това, че има хора за които далаверата и собственото благополучие стои над всичко не трябва да сломи духа ни. Въпросът КОЙ доведе народа до положението да бъдем най бедната държава в ЕС с 1,5 милиона живеещи под прага на бедността стои отворен.... Ще дойде време и те ще си платят за всичко!!!

17156

2

aviatora

27.05 2017 в 11:08

Другарю Борисов инсултите и инфарктите не са от храните ,а от несигурния живот на хората и от нервите.Не баламосваѝ хоратъа,че се грижиш за тях.Основната ти грижа са банковите ти сметки в чужбина. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА СТОРЕНОТО, ЗАЩОТО НЯМА ДА ТЕ ИЗМЪКНЕТЕ БЕЗ ДА СТРАДАТЕ, ИЗРОДИ!