До 5 години затвор и до 50 000 лв глоба при нарушаване на карантина (допълнена)

Георги А. Ангелов 13 март 2020 в 16:41 7515 1

Анна Александрова

До 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. ще бъде наказанието за нарушаване на карантина при положение на епидемия или пандемия. При нарушаване на карантина без извънредни условия затворът ще е до 3 г., а глобата от 1000 до 10000 лв. Около това предложение се обединиха депутатите от всички партии в правната комисия на парламента, съобщи председателят на комисията Анна Александрова. 

Промените в Наказателния кодекс бяха направени на две четения за минути, след като по-рано днес парламентът се съгласи правителството на обяви извънредно положение. Планирано е законът да бъде обнародван в Държавен вестник още в събота. 

Срещу промените се обявиха от БСП. "Гражданите имат нужда да ги лекуваме, а не да ги наказваме", заяви Антон Кутев. Той заяви, че би искал да видя мерки, които принуждават правителството да си свърши работата и да гарантира здравето.

Кутев каза, че решението за затваряне на заведения и магазини е тежък удар по бизнеса. Никакви мерки не видях за това как компенсираме бизнеса, заяви той. 

Цинизма да обвините гражданите, а не министрите си е недопустим, каза още Кутев за промените в НК. 

Тези, които са заразени или са носители на вируса и откажат да бъдат поставени под карантина ще бъдат глобявани с 5000 лв. Тази промяна беше направена в закона за здравето. Ще има промени и в Закона за обществени поръчки за да може да се доставят медицински изделия и медикаменти по-бързо. 

В закона за здравето беше заложена възможността да се затварят границите за граждани на чужди държави, които нямат право на пребиваване в България. 

Очакват се и още промени в закони, които ще бъдат приети другата седмица. „Изпратили сме писма до всички министерствата, за да представят мерки, които са свързани със законодателна промяна. Срокът е до понеделник. Така че вероятно ще се наложат и последващи промени в закони, но смятаме, че беше важно да покажем, че в тази ситуация Народното събрание е готово да работи в режим на по-голяма активност и да отговори на най- големите предизвикателства“, каза след заседанието на здравната комисия Даниела Дариткова, която е и шеф на парламентарната група на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

14.03 2020 в 00:16

Поредните пожарно приети законови изменения. А превантивно да се мисли, да се анализира, да се оцени въздействието, това не го можем.