56 случая със съмнение за коронавирус са имали в Спешна помощ

OFFNews 13 март 2020 в 11:45 2450 0

Снимка Александра Маркарян

На повече от 300 сигнала са се отзовали екипите на Спешна помощ в София, това съобщи пред bTV говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата Катя Сунгарска.

За последните дни – от 8 до 12 март, съмнителните случаи за коронавирус, които са поети от спешните медици в столичния град, са 56, каза тя и припомни, че според действащите разпоредби точно екипите на Спешна помощ са тези, които трябва да транспортират пациентите със съмнения за коронавирус до болниците.

„На този етап няма специални автомобили, които да извозват случаите с коронавирус. Извършва се дезинфекция на всяка кола, която е имала съприкосновение с болен или със съмнение за болен. Автомобилът се измива прецизно отвън и отвътре. Линейката се затваря за 20 минути, проветрява се. След това колата отново тръгва по адресите“, обясни Катя Сунгарска.

Тя поясни, че проблемът с недостига на персонал продължава да същестува и към момента няма допълнителни спешни екипи, но всички медици работят в пълна мобилизация.

Катя Сунгарска призова към „желязна дисциплина“ и повече отговорност не само към себе си, но и към останалите.

„Надявам се дисциплината на българина в някакъв момент да се събуди и да бъдем отговорно и сплотено общество, което да вземе всички мерки, за да можем да спрем максимално разпространението на този вирус“, каза говорителят на Спешна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови