До 10 бона глоба за фекалните води на Ахтопол

OFFNews - Бургас 08 септември 2017 в 18:31 2928 1

Снимка bTV

От 2 000 до 10 000 лв. глоба ще бъде наложена за изливането на отпадъчните води на Ахтопол в морето. Санкцията ще е за ВиК – Бургас, които експлоатират канализацията.

До акта се стига след като миналата седмица РИОСВ – Бургас и Басейновата дирекция „Черноморски район“ извършват проверка по граждански сигнал. Констатацията им е, че от канализацията, водите се изливат непречистени директно в морето край Ахтопол.

Това се случва от десетки години, коментира кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Факт е, че Община Царево, още преди 3 – 4 години, кандидатства и спечели проект за воден цикъл в Ахтопол, който включва изграждането на Пречиствателна станция за отпадъчни води, канализация и водопровод на целия град“, пояснява Лапчев.

Избрани са и фирми – изпълнители по проекта, който е одобрен за финансиране по вече приключилата Оперативна програма „Околна среда“. Стойността му е над 37 млн. лв. Финансовият ресурс, обаче, се изчерпал и за пречиствателната станция на Ахтопол не останали пари.

Въпросът е поставян и в парламента, след питане на депутата Ивелина Василева. Министър Нено Димов е пояснил, че ще се търсят механизми за финансиране на пречиствателни станции за малки населени места – под 10 000 души. Новата оперативна програма не предвижда такова, подчертава Ивелина Василева.

От Басейновата дирекция поясняват, че финансиране може да получи ВиК – операторът, след сключен договор със съответната ВиК асоциация. Но, от тяхна гледна точка, законът е нарушен, защото бургаското ВиК нямало разрешение за заустване на канализацията в морето, посочва инж. Ирина Димитрова от институцията.

Нарушен е чл. 46 от Закона за водите, който изисква издаване на разрешително за заустване от съществуващите канализациони системи. Община Царево не е глобявана, тъй като до края на 2014 г. тя е имала разрешително, глобявано е ВиК – Бургас. Тъй като агломерацията е зауствала без разрешително. За да бъде издадено разрешителното, следва да се представи прединвестиционно проучване за изграждане на пречиствателната станция, както и инвестиционна програма за намаляване на замърсяването“, пояснява Димитрова.

Ако ВиК – Бургас направят подобни постъпки, може да им бъде издадено разрешително. Но, докато това се случи, мръсната вода от Ахтополската канализация ще продължи да се излива в морето. Така, както това е ставало десетки години досега. Поне докато не се намери финансов ресурс за изграждане на пречиствателна станция. А държавните институции, спазвайки буквата на закона, могат да продължат да налагат санкции, които, косвено, пак излизат от джоба на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!