Днес патриарх Неофит става на 69 години

ОFFNews 15 октомври 2014 в 18:02 5325 3

Патриарх Неофит.
Патриарх Неофит.

Днес Българският патриарх Неофит отбелязва своя 69 рожден ден, съобщи БНР.

Заради множеството бедствия и трагедии, сполетели страната ни обаче патриархът не смята за уместно да отбелязва тържествено рождения си ден. Той ще прекара деня в уединение и молитва за българския народ.

Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към нашите сънародници в нужда и притеснение, и употребят тези средства за подпомагане на пострадалите.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:
Св. Синод на БПЦ – БП; гр. София, ул. "Оборище" 4; ИН по ДДС BG 121294143;
ЕИК по БУЛСТАТ 121294143;
IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12;
BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК,

като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.

Патриарх Неофит завършва Софийската духовна семинария през 1965-а година, след което става студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Приема монашеството през 1975-а година. В Троянската Света обител е подстриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (бивш Нюйоркски митрополит).

Минава всички нива на духовно развитие в Българската православна църква, като е бил и старши преподавател по източноцърковно пение и ректор на Духовната академия. Междувременно той приема архимандритско и епископско звание и близо 19 години оглавява Русенската епархия, преди да бъде избран за Глава на Българската православна църква през зимата на 2013-а година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!