Днес е Петльовден

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2018 в 00:01 2922 1

Днес православната църква почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий. Именници днес са Евтим, Евтимия, Ефтим, Евтимий, Ефтимия, чието има от гръцки означава „благодушен“.

Празникът е известен и като Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден. Последните названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки за тяхно здраве.

Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата ѝ се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца.

В Странджанския край, където народният култ към св. Евтим е особено развит, всяка жена коли за здравето на своите деца черен петел. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и той предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия).

В Пловдивско денят е известен под името Черна или Църън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел (или кокошка) се спазват и редица забрани. Не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови