Директорката на ОПОС ''изчезнала''. Министър Личев я издирва над 40 дни, за да я уволни. Даже не знаел името й

Ако ми кажете кой прави плановете за управление на речните басейни и риска от наводнения, можем съвместно да се гръмнем - предложи екоминистърът на журналисти. Информацията била в заключена стая, а началничката била в отпуск

Рени Петрова 22 юни 2021 в 15:34 18743 0

"Не мога да уволня директорката на Оперативна програма "Околна среда", защото изчезна напълно. Издирваме я над 40 дни в България. Не й знам името (името е Гергана Грозданова - бел. ред.), но е тази, която е свързана с разследването на Валя Ахчиева." Това откровено признание направи министърът на околната среда и водите Асен Личев на брифинг. Той не даде никакви други обяснения по въпроса, а се прехвърли на друго, вече осъществено уволнение, а именно на директорката на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова.

Тя е отстранена днес, защото направила мотивирано предложение за узаконяване на незаконно създадени обекти, които са поставени докато е имало забрана за строежи в къмпингите "Смокиня" и "Веселие", обясни министърът.

Заповедта за защитената територия в района на Каваците, в която влизат къмпинг "Смокиня" и част от бившия вече къмпинг "Веселие", е издадена през 1984 г. от Комитета за опазване на природата към МС. Със заповед на министър Емил Димитров от 9 април 2021 г. се е променил режимът в цялата защитена територия, като се допуска районът на къмпингите, както и плажната ивица, да се изключат от режима на опазването, поясни заместник-министър Емилия Тончева. Личев добави, че със заповедта се дава на всички, които обслужват мотелите, да влизат с тежка техника. Мотивите били, че има незаконни ползвания и трябва да се узаконят. Тази заповед е отменена днес. 

Той обясни, че има и прецедент в МОСВ - 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции са назначени без конкурс. "Не съм ги сменил още, чакам да се докажат, но ако сгафят, ги уволнявам", категоричен е той. 

34 млн. лева за консултантска помощ за плановете за управление на речните нива и рисковете от наводнения 

Асен Личев обясни и че през 2018 г. "колегите в МОСВ са преценили, че хората, които обединяват четирите басейнови дирекции не могат сами да изготвят плановете за управление на речните басейни и риска от наводнения". Направена е оперативна програма за 34 млн. лева, които са отделени за консултации за премахване на недостатъците. "Обаче правителството решава да даде на Световната банка да извършва това за 34 млн. лева", обясни Личев. По тази причина сме генерирали закъснения между 9 и 17 месеца по отношения на двата плана, което ни застрашава от нова наказателна процедура на ЕК, допълни той. 

Министърът заяви и че представител на Световна банка му е обяснил, че "предварителният доклад, който е внесен, е седял над една година на бюрото на зам.-министър". Освен това, добави Личев, споразумението е направено само в изгода на банката. 

"Имам предположения, че това става по времето на Нено Димов и Атанаска Николова, която е била зам.-министър на водите", каза още той. На въпрос кой всъщност трябва да изготви плановете - ние или банката, министърът отговори така: 

"Следващия път ще ви покажа споразумението и ако ми кажете кой прави плановете, можем съвместно да се гръмнем. Там е написано, че Световната банка указва помощ при съставянето на плановете, след това има една графика, където също има дейности, които те ще извършат, но никъде не пише кой прави плановете. Банката въобще не знае, че трябва да ги прави. Договорът няма как да се прекрати, защото Световната банка е свещената крава в света". 

Относно информацията за плановете Личев посочи, че има една стая, където се намират първоначалните данни, но все едно е лична, защото "началничката" е в отпуск и не може да се отключи

Бетонни пети на "Смокиня" и подпорна стена на "Алепу"

За подпорната стена на "Алепу" министърът каза, че Виолета Комитова - министър на регионалното развитие и благоустройство, му е обяснила, че има две разрешения за строителство, а половината дори има нотариален акт.  "Новият шеф на ДНСК каза, че нямам право да му се меся. Моето мнение е, че тази подпорна стена трябва да бъде разрушена", категоричен е Асен Личев. 

Бетонните пети, които се поставят на плаж "Смокиня", за да се направи преместваем обект, Личев определи като незаконни. "Ние сме дотук, оттук нататък е ред на ДНСК. ДНСК не приеха, че това е строеж, защото бетонът не е бетон, тъй като не е изливан на място. Това са абсолютни глупости", категоричен е той.

Горенето на отпадъци 

"Другата седмица ще има среща със Стопанската камара и Сдружението на общините, които да ми предложат как първо да се изгорят българските отпадъци. Знаете ли защо не се горят нашите, а тези отвън – защото другите предлагат по 300 евро на кубик, а нашите – по 35/40 лв. на куб. ", отговори Личев на въпрос за горенето на отпадъци. 

От думите му стана ясно, че в Националния план за управление на отпадъците са предвидени 1,628 млрд. лева, а за доизграждане на системи за управление – 260 млн. лв., за изграждане на инсталации за рециклиране – 40 млн. лева, за изграждане на нови системи за разделно събиране - 145 млн. лв., за депа за битови отпадъци – 170 млн. лева.

За парите в ПУДООС Личев каза, че има 194 млн. лева наличност, но 70 млн. лева е лимитът за разходи. "Ще ревизирам далаверата, която е направил държавния ВиК холдинг с МОСВ – да внесат едни такси и да си ги вземат обратно като задачи. Има незаконно определяне на цена като средна аритметична между цените, които дават ПУДООС, КЕВР, ВиК и най-високата - на ВиК холдинга", добави той.

Водата, ДДС-то и ВиК-холдинга

Ресорният министър обърна внимание и на цената на водата. Според него "самото наличие на КЕВР е вредно за България". Той каза и формулата, по която се определя цената на водата: "Цената за куб. метър в лева е равна на приходите на дружеството на година, разделени на разликата между водното количество, което влиза минус общите загуби. Това е формула, която стимулира ВиК-овете да имат по-големи загуби, защото делят на по-малко число и цената става по-голяма".

От думите на министъра стана ясно още, че държавният ВиК холдинг за една година е върнал задълженията на ВиК-Шумен и задълженията на таксите за водовземане на Вик-овете, които са дължими към ПУДООС. "Самото вземане - 2 ст./куб., се слага в цената на услугата. Ние ги плащаме, но не сме лица по ДДС. Върху таксите начисляват и ДДС, открадват го. Около 56 млн. лв. годишно е по повишените такси на ВиК-овете. 11 млн. лв. е ДСС-то от таксите. Прибират го", твърди Асен Личев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови