Димитровград поиска Паметника на Съветската армия

Ивайло Анев 01 май 2015 в 15:40 8407 12

В последните години Паметникът на Съветската армия в София на няколко пъти беше драскан.

Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград, ако бъде демонтиран от центъра на София. Това поиска общинският съвет в града, кръстен на Георги Димитров, с решение от 29 април, съобщи БНР.

Според общинарите мястото на този монумент е в изградения по времето на социализма град, който така или иначе е символ именно на социалистическото строителство.

От 33 общински съветници 21 са гласували "за" ПСА да бъде подслонен в Димитровград, ако му се търси място, и да бъде монтиран в парка "Марица".

Според председателя на местния парламент Стефан Димитров паметникът ще има революционен смисъл не толкова от гледна точна на миналото на Димитровград, а като развитие и бъдеще на града.

"Ако София не го иска, нормално е ние да го приемем. Когато имаш такава архитектура, трябва да имаш и така наречените типични за периода си паметници. Кой може да бъде такъв внушителен паметник, не само Георги Димитров, паметникът на Съветската армия", категоричен е Димитров.

Ако паметникът на Съветската армия бъде даден на Димитровград, той ще стане част от Алеята на тоталитарното изкуство и ще бъде туристическа дестинация.

В последните години Паметникът на Съветската армия в София на няколко пъти беше изрисуван. Преди по-малко от месец двама младежи бяха арестувани заради оставено послание върху монумента. В столицата се водят множество дебати по темата дали паметникът трябва да бъде демонтиран и сложен в музей. Против тази идея са БСП, които настояват не само паметникът да остане там, където е сега, но и той да бъде охраняван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!