Quantcast

Димитровград поиска Паметника на Съветската армия

Ивайло Анев Последна промяна на 01 май 2015 в 15:40 7282 12

Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград, ако бъде демонтиран от центъра на София. Това поиска общинският съвет в града, кръстен на Георги Димитров, с решение от 29 април, съобщи БНР.

Според общинарите мястото на този монумент е в изградения по времето на социализма град, който така или иначе е символ именно на социалистическото строителство.

От 33 общински съветници 21 са гласували "за" ПСА да бъде подслонен в Димитровград, ако му се търси място, и да бъде монтиран в парка "Марица".

Според председателя на местния парламент Стефан Димитров паметникът ще има революционен смисъл не толкова от гледна точна на миналото на Димитровград, а като развитие и бъдеще на града.

"Ако София не го иска, нормално е ние да го приемем. Когато имаш такава архитектура, трябва да имаш и така наречените типични за периода си паметници. Кой може да бъде такъв внушителен паметник, не само Георги Димитров, паметникът на Съветската армия", категоричен е Димитров.

Ако паметникът на Съветската армия бъде даден на Димитровград, той ще стане част от Алеята на тоталитарното изкуство и ще бъде туристическа дестинация.

В последните години Паметникът на Съветската армия в София на няколко пъти беше изрисуван. Преди по-малко от месец двама младежи бяха арестувани заради оставено послание върху монумента. В столицата се водят множество дебати по темата дали паметникът трябва да бъде демонтиран и сложен в музей. Против тази идея са БСП, които настояват не само паметникът да остане там, където е сега, но и той да бъде охраняван.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.05 2015 в 13:20

Географския център на съвременна България е в Карлово. Иначе София е в центъра на населените с българи земи от преди век(това е една от причините да бъде избрана за стлица). Друг е въпроса, че в момента е градът в който живеят и работят повече от 30% от населението на държавата, освен това е политически, икономически и културен център на държавата. Иначе инициативата на общинарите от Димитровград е похвална това грозно нещо отдавна трябвашв да се махне от София. А какво по - добро място за него от града на Гочо Тарабата. Дори мился, че там трябва да направим музей на комунистическите безумия. Може да се построй наново мавзолея примерно. И да се печелят пари от соц туризъм. Това е едно добро решение за съживяване на местната икономика. А и руснаците могат да отпуснат някоя и друга рубла заради паметника.

02.05 2015 в 11:26

общинския съвет на Димитровград спокойно може да си поиска каквото и да е след като изпълни едно условие. Да се премести в Буркина Фасо или в Южна Либия. или Папуа -Нова Гвиня! На т.нар. "паметник" на Съв Армия местото е в ДИЗНИЛЕНД:)) Имам предвид - гипсокартонено копие. На оригинала да му турят барута и да идва Катърпилъра!

01.05 2015 в 22:26

Тъпи селянища няма да решават какво да се бута и мести в София ,да си преместят чалгата и задниците обратно ,от където са ги довлекли .Това ще е голяма услуга за изгледа на София !!

01.05 2015 в 20:29

Тук стават някакви шашмалогии. Аз не знам къде точно се намира центъра на България. Може и да е в Габрово. Нямам нищо против, имам добър приятел от там. За сведение не съм от София, но мястото на този паметник не трябва да е там в центъра на София. Може да питате и Иво Инджев, той е от София??????? Чао за сега.......

01.05 2015 в 20:20

ДА ВЗЕМАТ И ДРУГАРИТЕ - МИКОВ, МАНОЛОВА, ОРЕШАРСКИ, СТАНИШЕВ И Т.Н.

01.05 2015 в 16:53

Що пък не си стоят. Направете до тях по- високи паметници на Обама и...кой на когото иска, на него да се кланя! Но трябва да има и един турчин! Задължително!Ние така сме устроени- все да лижем нечий з...ик./ до предника не ни допускат..../

01.05 2015 в 16:38

PESTO, много-много рядко пиша по форуми, но ти си изключителен случай!!! Центърът на София според теб е център на България, не е страшно че не знаеш географията на Родината си, страшното е че начинът ти на мислене е стереотип на мислене и на възприятия на много софиянци първо и второ поколение. Аз живея в чужбина и в много по-голям град от София и никога не съм чул местен да си позволява да говори толкова от "високо", в смисъл че столицата е център на държавата им ( освен ако не съвпада географски).Искам да ти кажа в учтива форма, че си "тъп селянин", а тези от периферията (Димитровград), са много по-изискани от теб и мислят в няколко хода напред, до теб едва ли ще стигне сигналът който искам да ти изпратя, все пак ти смяташ че София е център на държавата...(Пази Боже, сляпо да прогледно) Информативно само центърът на България е в района на Габрово, останалото са тематични центрове, спомни си също за Хемингуей ("Всичко което е далеч от морето, е ........сам знаеш какво е).
Със Здраве!

01.05 2015 в 16:38

И Альоша от Пловдив да му прави компания!

01.05 2015 в 16:34

Долу МОЧА!

01.05 2015 в 16:00

Съгласен съм да го вземат. Халал да им е. Смятам ,че най -много ще се зарадваме Аз и Иво Инджев. Крайно време беше това Чудовище /Монстр/ да се измете от центъра на България и нейното Съзнание!!!!