Децата на обвинената за убийството в Драгалевци жена са в сигурна семейна среда

OFFNews 24 януари 2024 в 10:30 5579 0

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Иванка Шалапатова

Децата на обвинената в убийство жена в София са под грижата на близки и роднини и са в сигурна семейна среда.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред БНТ. Не е изключено обаче в даден етап децата да бъдат разделени, тъй като са от различни бащи. 

Министърът обясни, че когато има кризисен случай, се разчита на близки и роднини, на приемни семейства, защото това е съвременният начин, по който може да се помогне.

В неделя в кв. "Драгалевци" беше намерен обгорен автомобил, в който беше открито тяло на мъж. За престъплението са обвинени съпругата на убития и нейната майка. Предполага се, че мъжът е удушен, а впоследствие е направен опит да бъде запален, за да бъдат прикрити следите. 

"Системата за приемна грижа не е добре развита, както и системата за отглеждане на деца при близки и роднини. Имаме по-високи амбиции, а именно повече български семейства да направят крачката и да поемат грижата за дете в нужда, когато родителите не са в състояние", посочи тя.

Шалапатова допълни, че приемната грижа е управлявана само с европейски средства и на проектен принцип, което не може да продължава. Тя подчерта, че настаняването на деца под приемна грижа е една много сложна промяна в живота на детето, както и в динамиката на приемното семейство. 

Министърът коментира и демографската ситуация в страната, като обясни, че вече е сформирали работна група от представители на гражданския сектор, академичните общности, които правят дългогодишни изследвания, представители на институции.

"Ясни са най-тежките фактори, които са довели до демографския срив. Първият е здравният статус и високата смъртност, именно затова тук ще бъде изключително важно насочването на финансови инвестиции, но и подобряването на качеството на здравната грижа. Вторият фактор е модернизирането на образованието, образователната система трябва да бъде високопродуктивна от гледна точка на създаване на нужните компетенции и умения при децата, за да имат добра реализация. Важен приоритет е и жилищната политика", посочи още тя.

На въпрос дали ще остане министър в кабинета след ротацията, тя отговори, че е готова да продължи работата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки