Десетки майки поискаха доживотна присъда за акушерката насилник

OFFNews 03 май 2015 в 15:06 6474 16

Съдебната палата се проведе протест организиран от майки, които искат справедливо наказание за акушерката Емилия Ковачева, пребила новороденото бебе Никол.

Снимка Сергей Антонов

Съдебната палата се проведе протест организиран от майки, които искат справедливо наказание за акушерката Емилия Ковачева, пребила новороденото бебе Никол.

Десетки майки се събраха пред Съдебната палата в София и в други градове на страната на протест с искане за доживотен затвор за акушерката Емилия Ковачева, пребила новородената Никол.

Протестиращите поискаха медицинските права на акушерката да бъдат отнети завинаги, а не само за 3 години, както е в момента. Някои от жените бяха придружавани от децата си, като всички носеха розови балони и червени и розови панделки в знак на съпричастност към малката Никол.

На плакатите пред Съдебната се виждаха изписани: „Насилието над деца е престъпление”, „Насилие над дете е опит за убийство” и др.

Протестът в парка на паметника „Майка България” във Велико Търново обаче се провали, предаде "Фокус". На него бяха само организаторите Вероника Михайлова и журналисти, въпреки че 20 души бяха потвърдили участието си във Фейсбук.

„Искаме да се търси отговорност на акушерката Емилия Ковачева от работодателите й. В медиите се разбра, че това не е единичен случай, че тя е имала практиката по този начин да приспива бебетата. Освен това стана ясно, че тези ненормални извънчасови работни смени, които е давала, са били редовни, а не, както каза ръководителят на болницата, че се е случвало един или два пъти от началото на годината”, посочи Вероника Михайлова.

„Аз дойдох с ясното съзнание, че няма да има хора, но се надявах поне един или два да дойдат. В същата ситуацията изпаднах, когато се случи протеста за Паоло. Тогава дойдоха 7-8 майки с колички. На думи сме много силни, но слабото присъствие си обяснявам с това, че сме незаинтересовани. Когато се случи на нас, сигурно ще изора земята, но когато не е пряко свързано с нас, ние сме малко по-странични наблюдатели”, добави тя.

Пред Съдебната палата в Бургас също се събраха десетки майки под мотото „Защити Никол – тя е бебе“.

„Събираме се от съпричастност. На всички ни е тъжно затова, което се случи с детето и никой не иска да му се случва такова нещо“, заяви пред "Фокус" Алина Енева една от майките, които излязоха със своето дете на мирното шествие днес.

Сред протестиращите в цялата страна имаше и мъже, които са съпричастни към каузата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!