Доктор в „Софиямед”: Мислихме, че бебето е изтървано

OFFNews 02 май 2015 в 17:51 11735 9

„Мислихме, че бебето е изтървано. Започнахме да разпитваме персонала, никой нищо не каза.” Това заяви д-р Валери Немцов, който е завеждащ гинекологичното отделение на болница „Софиямед”, пред Нова телевизия.

Д-р Немцов разказа какво точно се е случило с малката Никол.

Детото се ражда във вторник. Всичко върви прекрасно с него и майката до един момент. Проблемът възниква в събота сутринта. Тогава акушерката Емилия Ковачева казва, че с това дете има проблем и то изглежда „бледо и отпуснато”. Назначават се и се правят изследвания на новороденото. От резултатите се вижда, че Никол има анемия. Единственият начин, по който се лекува анемията е кръвопреливане, обяснява докторът. Майката се съгласява, започва кръвопреливане, но Никол не се подобрява. Това е и причината от „Софиямед” да вземат решение да препратят детето в болница „Токуда”.

До този момент никой от персонала не знае какво се е случило. Сигналът в полицията е подаден от "Токуда". Тогава от "Софиямед" решават да проверят случая. Разговарят с персонала и взимат записите от камерите от вторник, когато е родена Никол, до събота сутринта. Твърде много време обаче се изисква, за да се изгледат записите внимателно, без да се пропусне нито един момент, за толкова дълъг период, коментира Немцов. 

„Всичко беше прекрасно до един момент. Някой направи нещо. Искаме да разберем кой и да си понесе наказанието”. Така д-р Немцов преразказва думите на бащата на новородената Никол. Тогава майката на момиченцето насочва лекарите към последната нощ на дъщеря си в „Софиямед”.

Според д-р Немцов няма как преумората да е в основата на поведението на акушерката. Преди това свое 24-часово дежурство Емилия е почивала 5 дни. „Смените в нашето отделение не са тежки. Ние за миналата година имаме 411 раждания на здрави, нормални, хубави бебета т.е те (бел. ред. акушерките) не са натоварени”, допълва завеждащият отделението.

„Всички работим на няколко места”, споделя пък друг колега на Емилия. По думите му дежурствата с Ковачева винаги са били много спокойни.

Даниела Павлова е акушерката, която е била на смяна заедно с Емилия в злополучната нощ. Тя разказва, че двете се познават от около година, но са в по-близки отношения от октомври месец 2014 г. Дежурството е започнало съвсем нормално, без никакви проблеми и притеснения, категорична е Павлова.

В края на интервюто си д-р Немцов заяви, че би искал да види кой е човекът, който предостави видеото на медиите. Всички от болницата, видели записа, са дали обещание да не го предоставят. Някой обаче го е направил, най-вероятно заради пари. И този някой си има име, коментира докторът.

Припомняме, че тази седмица Софийският апелативен съд (САС) реши окончателно да остави Емилия Ковачева в ареста. По време на заседанието адвокатът й многократно подчерта, че видеото, което е основно доказателство по делото, неправомерно е разпространено и заради него е наложен медиен натиск върху клиентката му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!