Депутатите замразиха пенсионната възраст на първо четене

Нели Чолашка 08 ноември 2013 в 11:08 2361 0

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

 

Депутатите приеха на първо четене, предложените от БСП промени в Кодекса за социално осигуряване, с които за 2014 г. и 2015 г. се замразяват възрастта и стажа за пенсиониране на нивото от 2013 г. - 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж съответно 34 г. и 8 м. за жените и 37 г. и 8 месеца за мъжете.

Предвидена е също възможност за пенсиониране при недостигащи 24 месеца стаж, но с по-ниска пенсия.

Приети бяха и промени, касаещи военните - за висшите чинове в армията ще се изисква само 27 години стаж, от които поне 2/3 в армията, без да има изискване и за минимална възраст. това не касае редовите войници.

ГЕРБ се обявиха срещу замразяването на пенсионната възраст с мотива, че това ще струва милиони следващата година на Националния осигурителен институт, а в дългосрочен план - до 2020 години - до 2 млрд. лв.

Бившият социален министър Тотю Младенов напомни, че Европейската комисия от 4 години ни препоръчва да ограничим ранното пенсиониране.

За ранното пенсиониране на военните групата на ГЕРБерите беше раздвоена и част от депутатите на Бойко Борсов гласуваха "за" промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови