Денков поиска Фандъкова да не разрешава протест преди 8.30 ч в деня на матурата

Александра Маркарян 16 май 2022 в 16:24 1938 0

Акад. Николай Денков, министър на образованието и науката

Снимка БТА/Минко Чернев

Акад. Николай Денков, министър на образованието и науката

Градският транспорт на София да работи в деня на матурата по български език и литература поне до 8.30 ч сутринта, поиска министърът на образованието Николай Денков в писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Датата е 18 май, изпитът е задължителен за всички дванадесетокласници, но точно тогава превозвачите решиха да протестират.

В писмото си министърът моли Фандъкова да разреши провеждането на протеста не преди началото на държавния зрелостен изпит, за да е сигурен, че учениците ще могат да стигнат навреме до училищата, където ще го полагат.

Само превозвачите ще протестират на 18 май, работодателите се отказаха

Изпитът започва в 8.30 ч. В столицата той ще се проведе в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9200 зрелостници. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч.

Още миналата седмица министър Денков разговаря по телефона с организаторите на националния протест. Той ги прикани да съобразят действията си на 18 май т.г. с факта, че над 46 000 младежи в цялата страна ще се явят на задължителен изпит, от който в много голяма степен зависи бъдещето им.

Министър Денков се обърна и лично към превозвачите с молба да не пречат на изпита. На 11 май той разговаря по телефона с лидерите на протестиращите и ги помоли да съобразят плановете си с провеждането на изпита. На следващия ден те увериха публично, че протестът им няма за цел препятстването на учениците и ще направят всичко възможно, за да може те да стигнат до училищата си безпрепятствено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови