Протестът на превозвачите на 18 май няма да пречи на учениците и работещите

OFFNews Последна промяна на 12 май 2022 в 16:55 1311 0

Снимка БТА/Архив

Протестът на 18 май, който Обединеният транспортен бранш ще проведе, няма за цел и ще избегне по всякакъв начин възпрепятстването на пътуването на учениците до училище и на работещите до техните работни места, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.

Ще бъдат предприети стъпки, за да се избегнат затруднения на хилядите зрелостници, които в същия ден трябва да положат държавен зрелостен изпит по български език и литература. Исканията на превозвачите са свързани с облекчаване на цените за всеки български гражданин и са в негов интерес. Както правото на образование и работа са защитени от Конституцията, така и правото на протест. Представителите на транспортния бранш спазват всички права на гражданите, както и законите на България, посочват от бранша.

"Ние спазваме и принципа на диалогичност и откликваме на молбата на министъра на образованието акад. Николай Денков за проявяване на разбиране и съдействие. Това е още един пример за това, че общи и добри решения се намират само с диалог", коментират представителите на транспортния бранш, предаде БТА.

Вчера Денков проведе лични телефонни разговори с лидерите на протестиращите превозвачи и ги помоли да съобразят плановете си за протести с провеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Затова на 18 май ще бъде създадена организация и всички граждани ще бъдат информирани за точките и часовете на протест, за да предвидят възможностите си за придвижване. В медиите, както и в социалните мрежи и в официалните интернет страници на организациите и компаниите, които вземат участие, ще бъде обявена информация, която да улесни пътниците, заявяват организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови