Делото за костинбродските бюлетини влиза в съда

OFFNews 16 декември 2013 в 18:24 2579 13

Росен Желязков

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу бившия главен секретар на Министерски съвет (МС) Росен Желязков по случая с костинбродските бюлетини, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Бившият главен секретар на МС е обвинен за това, че не е изпълнил служебните си задължения. Той не е осъществил контрол върху администрацията за изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация, и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

В резултат са отпечатани допълнително 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора.

Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!