ДАЗД: Честита нова учебна година, да вървим към доброто

OFFNews 16 септември 2019 в 08:13 2483 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, поздравява всички деца, ученици, родители, учители и директори с началото на новата учебна година. 

В обръщението й се казва:

В качеството ми на председател на Държавната агенция за закрила на детето Ви поздравявам с откриването на новата учебна 2019/2020 година.

За пореден път, на този Свят ден, цялото българско общество е развълнувано, а атмосферата е възторжена и празнична. Поколения ученици – бивши и настоящи, се събират пред българските училища и детски градини, за да пожелаят „На добър час!“ на хилядите деца и юноши – бъдещи творци и съзидатели на Родината.

В трепета на всеки първи учебен ден, звънчето, китката здравец, усмивките на децата, родителите и учителите има нещо, което може да отключи доверието ни един към друг. Нещо неуловимо в обикновените дни. Нещо, което ни кара да си стиснем ръцете и да застанем високо над дребните неща и страхове. Нещо, което ни подтиква да си дадем шанс и да гледаме в една посока. Нещото, наречено любов към нашите деца.

Вярвам в думите на големия детски психолог Виготски, че „една крачка в образованието е равна на сто крачки в развитието“. Убедена съм, че децата ни ще растат все по-умни, по-успешни и по-щастливи, ако всички ние сме заедно и всички обединяваме усилията си да ги подкрепяме в процеса на тяхното учене и израстване.

Скъпи деца и ученици,

Пожелавам Ви хубави емоции, сили и упоритост! Бъдете любопитни, бъдете активни и не спирайте да показвате най-доброто от себе си. Вярвам, че няма да бъдете просто свидетели на случващото се около Вас, а ще се борите и предизвиквате съдбата си. Превърнете трудностите в победи, а мечтите си – в реалност!

Ученето може да бъде едно от най-приятните предизвикателства в живота. Веднъж усетили колко сладост носят малките постижения, неусетно ще се увличате и ще искате да ставате все по-добри и все по-можещи, а с Вас ще се гордеят родителите, учителите и близките Ви.

Казват, че през книгата получаваш четири очи и че човек се учи от каквото му се случи. Затова вярвайте, че с всяко преживяно нещо ставате все по-умни, обогатени и все по-гъвкави. Един път ще сте номер едно, друг път може да сте последни. Никой не се е родил нито научен, нито съвършен. Човешко е да се учи, но и да се греши понякога. Веднъж ще падате сами, друг път ще ви спъват другите. Важното е да се изправяте след всяко препятствие и да не спирате да правите доброто, правилното и полезното за Вас, и за другите около Вас. Когато Ви води добрата дума и добрата постъпка, рано или късно Доброто ще се върне при вас с двойна сила.

Вярвайте, че успехът се крие в самите Вас и никой не може да Ви го отнеме. Така всеки от Вас ще достигне своя връх. Не е важно той да е най-високият. Важно е да е Вашият – жадуван и желан!

Уважаеми учители,

Няма по-благословена и свята професия от тази на специалиста, работещ с деца. Учителят вижда и цени индивидуалните качества на всяко поверено му дете и самоотвержено отдава целия си професионализъм на децата. Вярвам, че и през тази учебна година учителите и директорите ще имате много поводи за гордост, удовлетворение и радости. Именно на Вас се пада честта да се борите за осигуряване на условията за цялостно реализиране на възможностите на децата в детската градина и училището. Затова се стремите да поддържате висок стандарт на професионално поведение, като постоянно обогатявате знанията и уменията си, и го правите все по-добре!

Уважаеми родители,

Вие сте благословени с децата си. Смисълът на живота е да продължим рода, да отгледаме, възпитаме и образоваме наследниците си. На практика това означава да посветим любовта и живота си на децата! Няма нищо по-свято от родителската обич, но и нищо по-вълшебно от детската любов към Вас, родителите. Вашата подкрепа е безценна за децата, а думата Ви е като неписан закон за тях. Всякa Ваша дума им дава кураж да са по-уверени и да не спират да се подготвят за живота в реалния свят. Вашата любов окрилява децата, окуражава ги да следват мечтите си и да се справят с предизвикателствата на живота.

Пожелавам на всички Вас – деца, родители, професионалисти, във всяка мисъл и действие да вървим в една единствена посока – Доброто. Вярвам, че чрез добрите думи, постъпки и намерения един към друг, всички заедно ще бъдем пример за тях. Вярвам, че заедно можем да създадем позитивна и подкрепяща среда децата ни да станат активни, образовани и успешни граждани на България и Европа!

Честит празник и на добър час!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови