Държавна финансова помощ за 2264 даровити деца: кои състезания и олимпиади ще осигуряват стипендии

Александра Маркарян 22 август 2023 в 15:27 3091 0

Подпомагане на над 2000 даровити деца в областта на изкуствата, науката и спорта предвижда програма на Министерството на културата за 2023 г.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Подпомагане на над 2000 даровити деца в областта на изкуствата, науката и спорта предвижда програма на Министерството на културата за 2023 г.

2264 даровити ученици планира да подпомогне държавата през 2023 г., предвижда Програмата за мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. Проектът ѝ е внесен за обществено обсъждане от министъра на културата Кръстю Кръстев.

По нея се осигуряват едногодишни стипендии в месечен размер 135 лева и еднократно финансиране от 195 лв.

Насърчаването е за даровити деца в областта на изкуството и науката и спорта. Те трябва да са били класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада, национално или международно състезание (за категорията "Изкуство и наука") или на първите три места на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или на финали на ученически игри - за категория "Спорт".

Подбраните конкурси, олимпиади и състезания се провеждат през календарната 2023 г. Списъкът с тях се определя от експертно-консултативни комисии, уточнява в доклада си министър Кръстев.

Еднократното подпомагане е в размер до 195 лв. и е за обучение в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

Стипендиите се предоставят за 12 месеца и са в размер на 135 лева месечно и могат да бъдат получавани от ученици както в държавни и общински училища, така и в частни.

Необходимите разходи и трансфери за изпълнение на програмата в частта ѝ за подпомагането са в размер на 2 000 000 лв. и се осигуряват от централния бюджет за 2023 г.

Състезанията, призовите места в които осигуряват стипендия, са включени в раздели І, II и ІII от Програмата за 2023 г. Може да видите списъка ТУК (вижте документа, озаглавен "Програма").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!