Държавата и общината също са виновни за трагедията в Царево, разкрива доклад на Тома Белев

OFFNews 16 октомври 2023 в 19:31 2967 3

Царево

Снимка БГНЕС

Царево - септември 2023

В землищата на Лозенец и Царево на 4 и 5 септември 2023 г., вследствие на средиземноморския циклон „Даниел“, е имало екстремен валеж с неустановен размер, който обаче не е изключителен за общината – неговата вероятност е между 3 до 5 %, т.е. между веднъж на 33 до веднъж на 20 години. Независимо от тази висока вероятност, държавата и общината не са предприели мерки за последните 30 години, които да намалят потенциалните негативни последствия от наводнения.

Това се посочва в анализ на Тома Белев в рамките на работата на инициативата „Зелени закони“ по повод наводнението в Царево, което отне живота на четирима души.

"България може да очаква други наводнения с човешки жертви"

"Прелели са водни обекти, които Басейнова дирекция и Община Царево не считат за реки, съответно за тях не са определени заливаеми ивици на реките и върху заливаемите ивици има строежи, които са пострадали от наводнението. Община Царево и АПИ не са предприели превантивни мерки за анализ на съществуващи мостови съоръжения върху водните обекти – те не са оразмерени за големи валежи, макар че такива наводнения са се случвали в общината достатъчно често" - пише в доклада.

"България може да очаква други наводнения с човешки жертви и материални щети, ако спешно не бъдат взети мерки, законите не бъдат подобрени и най-важното – да бъдат прилагани. Разрушенията и жертвите в Лозенец и Царево се дължат на промените в климата, но и на безхаберието при прилагането на ЗВ, ЗУТ, ЗУЧК и ЗООС. Виновни длъжностни лица за човешките жертви и разрушенията няма да бъдат открити" - отбелязва Тома Белев.

Реките, които не са „реки“

Анализът обхваща следните реки, които са допринесли за щетите и трагедията през септември 2023 г.: Потурнашката река, вливаща се при плаж „Оазис”; Арапското дере, вливащо се в морето при къмпинг „Арапя”; Попската река, вливаща се в Попския залив при Царево; Река Черна/ „Мавро неро“, вливаща се в регулацията на град Царево; Лисово (Изгревско) дере, вливащо се в залива на къмпинг „Нестинарка”.

Анализът на Белев показва, че "5 от прелелите реки не са отразени в плановите документи – според картите реките не са реки, което оправдава редица пропуски на отговорните лица за стопанисването ми. Липсват равномерно разположени измервателни станции, липсва отразяване на реките в устройствения план на община Царево и кадастралните карти, липсват мерки в Плана за управление на риска от наводнения за Черноморския басейн. Това са неспазените законови изисквания, които са довели до конкретни проблеми – застрояване в дерета и заливни тераси, които на хартия са „земеделска земя“, лошо планиране на мостове, неглижиране на предходни данни. Които от своя страна водят до тежки материални щети и трагични загуби на живот".

Няма виновни

"Общите устройствени планове се приемат от Общински съвети. Плановете за управление на речните басейни и за управление на риска от наводнение – от Министерския съвет. В Закона за водите липсва задължението директорът на Басейнова дирекция да определя водни обекти и техните граници. Строителството на мостове с малък светъл отвор не е престъпление, особено на дерета, които не са реки. Законът за водите е оставил на НИМХ сам да утвърждава системата от пунктове за измерване на валежите и количествата на водите в реките. Никой закон не отразява увеличaване на риска от бедствия, свързани с климатичната катастрофа и не задължава органите на изпълнителната власт да предприемат превантивни действия. Всички тези планови документи и институциите зад тях не са свършили целта на работата си, но не са нарушили буквата на правилата" - пише в доклада.

Според „Зелени закони“ разрушенията от наводнението "биха били много по-малки, ако отговорните длъжностни лица през последните две десетилетия бяха изпълнявали задълженията си отговорно. Непълните служебни характеристики и липсата на вменени от законите отговорности за ръководствата на институциите водят и до размита отговорност – и невъзможност за реална наказателна такава".

Пълният текст на доклада можете да прочетете тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

17.10 2023 в 14:20

То един доклад... едно чудо. Писал врели некипели един народен предател в пълния смисъл

1017

2

IvoIvo

17.10 2023 в 12:40

Голям нАучен работник :)

615

1

Уисъл блоър

17.10 2023 в 08:46

Както се пееше: За милиони няма закони, за кокошка няма прошка!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика