ДАНС претърси частния музей на Васил Божков

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2015 в 16:36 43848 11

ДАНС претърси частен музей на Васил Божков

При спецакция на ДАНС беше направена проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на Васил Божков, става ясно от съобщение на Агенцията. 

От ДАНС съобщават още, че има задържани няколко души за участие в организирана престъпна група за трафик на антики. Към момента имената им не се оповестяват. 

В периода 26.11.2014 г. - 26.01.2015 г. са проведени две мащабни специализирани операции на ДАНС по линия на противодействие на незаконния трафик на антики. Операциите са свързани с пресичане и документиране на незаконната дейност на международна организирана престъпна група на много високо ниво, в която участват български и чужди граждани, тенденциозно занимаващи се с търсенето и изкупуването на различни археологически предмети и друг вид културни ценности, които са изпращани в чужбина по организирани канали, с цел търговия.

Операциите са проведени на територията на 11 града в страната, извършени са действия по претърсване и изземване на 36 адреса, като са открити и иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи, притежаващи белезите на движими културни ценности и археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство. В това число - рядко тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, характерни изключително и само за тракийските племена, населявали територията на днешните български земи; цели антични съдове от бронз и благороден метал /сребро с позлата/, керамика и стъкло; различни по вид накити - гривни и обеци, пръстени със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, включително апликация за колан; конска амуниция; фигури от бронз и керамика на хора и животни; антични и средновековни печати; комплекти антични хирургически инструменти; фигури от мрамор; римски вотивни пръчки; антични съдове от метал – фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване; християнски кръстове; старинни икони.

Голяма част от антиките притежават изключително висока материална и културно–историческа стойност, като има и такива, явяващи се уникални екземпляри. В резултат на операцията в български музеи са предадени „колекции”, съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия; пръстени-печати; рисувана луксозна древногръцка керамика (кратери, скифоси, легане и други); сребърни съдове от римската епоха; различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Иззети са множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на ДКЦ, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности, които предстои да бъдат проверявани за автентичност. Открити и документирани са производствени мощности и помещения за производството на такъв вид специализирана техника, използвана за нуждите на престъпната група. Иззети са и множество компютърни конфигурации и други електронни устройства за комуникация, ползвани от групата.

От OFFNews.bg потърсихме за коментар шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Ето какво разказа той пред медията ни за акцията:

"От ДАНС ме вдигнаха посреднощ, пратиха ми кола, за да прибера колекцията от заловените антики в НИМ. Никога не съм виждал в живота си толкова ценности на куп -101 антични предмети, които могат да красят всеки един музей в света, някои от тях уникални. Като почнем от най-старите египетски и сирийски съдове, бронзови статуетки, накити, особено ценна конска амуниция, както и фалос от бронз. Прибрахме още много ценни бронзови печати, старинни икони, сребърни съдове от римската епоха,  различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Според историка заловената колекция от антики няма нищо общо с проверката на колекцията на бизнесмена Васил Божков. "Доколко знам неговите сбирки са регистрирани по закон, а и знам добре какво събира ценни картини, както и антични предмети от благородни метали, както и статуетки. Божков не събира бронзови и стъклени статуетки, които присъстваха в заловената колекция и не знам защо акцията на ДАНС, която разбрах се води в 11 градове в Европа се свързва с проверка в музея му", категоричен е историкът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2015 в 21:37

след три месеца няма да има и помен от тези неща в НИМ

01.02 2015 в 21:57

Откъде ли Черепа събра колекция от антики ,съперничаща на тези от НИМ? Не е тайна как мутрите му издирват ,отнемат,купуват на безценица незаконно от иманяри ценните експонати ,за да му ги доставят.Старото ченге знае добре как стават тези работи.Да не би сам да е ровил из древните римски градове?На време Черепухин си опече работата,като узакони колекциите си с помощта на лобиращи за него хора в парламента и историци по върховете и сега си развява байрака.Едва ли сега ще се намери у властта смелост да разобличи далаверите му и да върне на държавата откраднатото.

31.01 2015 в 16:28

Не беше ли Закона такъв,че всичко в недрата на земята е държавна собственост?

31.01 2015 в 10:22

Били ударили Черепа.... или сте слепи или сте тъпи! Не виждате ли как 80% от казаното от Б.Димитров отвсякъде защитава Черепа? Проферсора по русалки и вампири говори повече за това, колкото е невинен Божков, отлкото за намерената колекция. Реформи.... за едно нещо примата Борисов е прав - материала, материала ни е пълен боклук.

30.01 2015 в 21:11

всичко това не означава, че защитавам В.Б. божидар обаче, след като винаги е уж позиция и държи да за изтакне, че е единствения историк в България е полога на всяка власт. Самовлюбеното му величие е просто смешно в гилдията на историците.

30.01 2015 в 21:04

Тогава какво Божидар коментира? Темата тук е за музея на В.Б. Може ли да спре да се произнася по всички въпроси. ние знаем, че то й е най-компетентния историк по всички въпроси и дреги няма в държавата. Просто е смешен. Стана много досаден, особено в последно време.По-добре е да се оттегли с достойнство и да пише романи или сп омени. Вече му е време за пенсия.

30.01 2015 в 19:30

Ще му ги върнат след половин година, с лихвите даже ...

30.01 2015 в 17:56

Щом ДАНС почука на вратата на Черепа, значи реформите почват.

30.01 2015 в 17:22

Искрено се надявам , тези антики да се изземат в полза на държавата да се опишат , да се изследват и да се сложат в музеите . Надявам се също , да не попаднат в други ръце и да се окаже , че просто държавните органи са били начин за придобиването на тези така ценни екземпляри .....

30.01 2015 в 17:22

Искрено се надявам , тези антики да се изземат в полза на държавата да се опишат , да се изследват и да се сложат в музеите . Надявам се също , да не попаднат в други ръце и да се окаже , че просто държавните органи са били начин за придобиването на тези така ценни екземпляри .....