Данъчните погват фризьори и козметици

OFFNews 25 февруари 2015 в 11:28 3226 3

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки и наблюдения за неотчетени обороти и неплатени данъци от фризьори, козметици, маникюристи и други, работещи в сферата на красотата и здравето.

Кампанията на данъчните предвижда и изпращането на информационни материали до рисковите лица, за да могат да "поправят поведението си, преди НАП да подложи бизнеса им на проверка".

Анализ на сектора на здравето и красота за периода 2008-2013 г. показва, че в 82% от случаите има риск от неотчитане на приходи от работещите в сферата за красотата и здравето.

Данъчните отчитат още, че през 2013 г., заради свързването на касовите апарати с НАП, има спад с около 4% на този показател.

Според НАП щетата за бюджета от неплащане на преки и косвени данъци от фризьори и козметици на година средно възлиза на 15,2 млн. лв., а от осигурителни вноски - на 10,1 млн. лв.

Кампанията на данъчните предвижда контролни мерки чрез наблюдения, проверки и ревизии да бъдат предприети към 200 обекта на лица от бранша в цялата страна. Освен това, част от работещите в сферата, при които се наблюдава известна степен на отклонение при деклариране на годишните обороти и печалби, ще бъдат предупредени от НАП чрез е-писмо.

От НАП напомнят, че срещу всяка заплатена услуга, законът изисква издаването на документ. Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици, маникюристи и др., гражданите могат да подават на телефон 0700 18 700, уточняват от Агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!