Да си родител на пълен работен ден

OFFNews 23 май 2024 в 14:40 4523 0

Адриана и Павлин

Снимка Нестле

Адриана и Павлин

Те са родители на пълен работен ден – Адриана е майка на син на две години, а Павлин е горд баща на две малки дами на 6 и 11 години.

Попитахме ги как изглежда ежедневието им в баланса между „скачените съдове“ – работа и отглеждане на деца, доколко компанията ги подкрепя и дали възпитават децата си, така че и те да проявяват разбиране за заетостта на родителите си.

Усетихте ли подкрепа на компанията, когато станахте родител?

Адриана: Преди да стана майка, най-голямото ми притеснение беше как ще успея да балансирам между грижите за детето и професионалните си задължения. Дали ще се превърна в онези жени, които постоянно се извиняват и изпитват чувство за вина – на работа, че се притесняват за детето, в къщи, че крадешком пускат имейли и „крадат“ от времето със семейството. Слава богу, притесненията ми се оказаха неоснователни. Нестле е компания със 150 години традиции и много ясни семейни ценности, така че има немалък опит и истинско ноу хау как да подкрепя работещите родители. Балансът между лично и професионално щастие е крехък, но изключително важен – няма как да бъдеш добър в работата си, ако не си спокоен в личния живот. Така че политиките на Нестле имат и рационална основа – навременната помощ и най-вече разбиране от страна на компанията означават лоялност и възможност да дадеш максимума от себе си на работното място. Не съм усетила никакво сътресение, напротив – когато станах майка почувствах прилив на енергия за работа и силна мотивация, защото компанията ми даде свобода, колегите и прекият ми ръководител ми показаха, че високо ценят кариерата ми на майка и са готови да се съобразяват с новите ми отговорности.

Павлин: Преди да реша да стана родител, бях сигурен, че не искам да съм от тези бащи, които едва имат време да целунат детето си за лека нощ. Затова се реших на стъпката с бащинството, след като вече познавах отвътре културата на Нестле и бях сигурен, че тя ще ми осигури спокойствието да имам успешна кариера и да съм добър баща, поне в моите очи (усмихва се). Споделяне и подкрепа - това е, най-важното, което дава компанията в емоционален план, наред с материалните и социални придобивки, които също имат значение, но основното е да се чувстваш в сигурнен в защитена среда, да знаеш, че ако се наложи можеш да бъдеш до детето си, без това да се отрази на кариерата ти, че винаги ще има колега, на когото да разчиташ. Като във футбола – ние сме отбор, а който се интересува от футбол знае колко трудно се постига отборен дух в България. Тук в Нестле се случва и ние отборът на бащите се подкрепяме яко.

Как успявате да съчетаете ангажиментите около децата си с работното си време?

Адриана: Три конкретни възможности, осигурени от Нестле са ми от най-голяма помощ – semiflex политиката на компанията – на български се означава с плаващо работно време, тоест възможност да идваш по-рано и съответно да си тръгнеш по-рано, или обратното. Второто е home office – в Нестле е много ясно и добре регулирана политика, която е част от договорните ни отношения и третото е свободният полупетък, когато сме със съкратено работно време, за да можем да имаме пълноценен уикенд със семейството. Синът ми току-що започна ясла и все още не е със силно развита имунна система, което означава, че често трябва да се грижа за него у дома. За мен е важно да бъда до сина си, но и в същото време да не изоставам кариерно, да имам възможността да се развивам, да се уча и да допринасям за различни проекти. В Нестле това е ежедневие и много добра практика.

Павлин: Присъединявам се с две ръце към колегата Адриана – тези три възможности в Нестле правят работата на родителя далеч по-изпълнима. Ще добавя и още едно много важно нещо от културата на Нестле – „тихите“ вечери, уикенди и отпуски. Компанията не толерира изобщо работата, телефонните обаждания и мейлите след работно време, събота и неделя и по време на отпуска – това е изцяло лично пространство, за да може човек пълноценно да презареди батериите – в Нестле тази политика е железен закон. Моите деца са вече на 6 и 11 години, и колкото повече порастват, толкова по-големи са изискванията и грижата. Затова съм искрено благодарен, че всеки път, когато имам ангажимент, свързан с дъщерите ми и трябва да си тръгна по-рано или да отсъствам, винаги срещам разбиране. Чувствам се напълно комфортно да повдигна въпроса пред екипа и пред ръководителите си. Човечността и стремежът за балансиран начин на живот са основни принципи в Нестле. Тук винаги се оценява пълноценната и качествена работа, която служителите вършат и компанията прави всичко възможно, за да им осигури сигурност и подкрепа.

Вие сте служител на компания, която е световен лидер в производството на храни и напитки, това помогна ли ви да изградите здравословни хранителни навици у децата си?

Адриана: Изграждането на хранителни навици е предизвикателство, с което се сблъсквам и в момента. Един от ключовите периоди е захранването – то е като основата на къщата и играе огромна роля за усвояването на правилни хранителни навици в бъдеще. Затова се „възползвах“ от служебно положение (усмихва се) и помолих колегите нутриционисти в Нестле да ми помогнат със съвети и цялостна система как да въведа различни хранителни продукти в менюто на сина ми и да му създам навици за разнообразно и балансирано хранене. Трябва да кажа, че работят, защото сина ми се наслаждава и радва на здравословни храни, обича и зеленчуци, и плодове, не проявява претенции спрямо това, което му предлагам. А всеки път, когато не съм имала възможност да се допитам до колегите, сайтът на nestlebaby.bg ми беше изключително полезен, тъй като съдържа много изчерпателна информация.

Павлин: Разбира се, както всички родители, аз и моят партньор, се изправихме пред предизвикателството балансирано и здравословно хранене на малки момичета, които постоянно се стремят към недотам полезни храни. Наръчникът на Нестле „Порция баланс“ буквално ни „отвори“ очите. Аз в началото бях скептичен, като типичен балкански мъж, но от опит казвам, че рецептите са наистина вкусни, забавни са за приготвяне и ни доставиха много положителни емоции и на четиримата заедно в кухнята. Аз като баща съм изключително впечатлен от опростения начин, по който се предава тази важна и полезна информация. Наръчникът описва много добре кои са полезните храни, как да се съчетават и в какви количества да се приемат. Това със сигурност улеснява процеса на приготвяне на храна, както и запознанството на децата с нови и непознати за тях вкусове и комбинации.

Можете ли да ни разкажете успешни примери как вие включихте полезните, но не чак толкова любими храни в менюто на децата си?

Адриана: За мен най-добрият трик е храненето по график, без излишно похапване между основните хранения. Започнах с предлагане на зеленчуци, които не са толкова привлекателни на пръв поглед, като броколи. После преминах към по-сладки зеленчуци като моркови и накрая тиква и сладък картоф. Важно е всеки родител да има въображение – аз правя комбинации от зеленчуци, поднесени под интересна форма и със забавна история. Този трик винаги работи, поне при моето дете.

Павлин: Когато бяха по-малки, дъщерите ми изобщо не бяха приятели със зеленчуците. Изпробвали сме всякакви методи, по които да интегрираме плодове и зеленчуци в менюто им, но това, което проработи, беше асоциирането на цвета на зеленчука с нещо, което те харесват. Например, те обожават краставици, затова ги асоциирахме с броколи, зеле и зелена чушка. Така постепенно те започваха да опитват повече и повече зеленчуци и плодове, докато в един момент не се сприятелиха. Ние вкъщи много обичаме месо, но децата имаха огромен проблем с рибата. Когато пораснаха и започнаха по-добре да усвояват информацията, започнаха да разбират ползите от нея и спряха да се плашат.

Въпреки, че не се включиха в националния конкурс на Нестле България „Родители, аплодисменти“, защото като служители на компанията нямат право, Адриана и Павлин заслужават нашите силни аплодисменти, не само заради факта, че са успели в мисията здравословно и балансирано хранене на децата си, но и защото с отдаденост и вдъхновение успешно упражняват най-важната професия – професия родител.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София