Да се завърнеш от Европа в Крумовград? Може - на добра работа

Вилдан Байрямова 18 декември 2018 в 16:09 10518 2

Фабрика за преработка на руда - Крумовград

Снимка Вилдан Байрямова

Около 30 души се завърнаха от гурбета в Европа и вече работят в канадската златодобивна компания „Дънди Прешъс Металс“ в Крумовград.

Този факт съобщи днес пред журналисти в Кърджали оперативният директор на компанията Любомир Хайнов. Той изрази съжаление, че процесът на обратната миграция не е тенденция или практика в България, а хората, принудени да търсят препитание извън страната, са с много добра квалификация.

„А и те са наясно, че за да се реализираш в чужбина, е необходимо да притежаваш много сериозни умения. Колегите, които се завърнаха и поискаха работа, всъщност са и най-добрите специалисти, сред тях са крайно необходимите механо-шлосери, оператори на интегрираното съоръжение, на минното оборудване“, посочи Хайнов.

Любомир Хайнов, оперативен директор на ДПМ-Крумовград. 

Мъжете кандидатствали, оставяли координатите си в Европа и се връщали там с надеждата да получат назначенията си в родния Крумовград, за да се приберат при близките си.

„Те имат друго разбиране за труда, по-отговорни са, впечатляват с отношението си дори към инструментите, с които работят. В административния офис идват и бащи, които плачат и молят синовете им да бъдат назначени на работа, иначе не ги виждали с години. Няма обаче гаранция, че всеки кандидат ще я получи – критериите за това са твърде високи. Но пък повечето от желаещите се оказват качествени работници“, коментира директорът.

Изселник в Турция смаял комисията по консултативните интервюта – извадил смартфона си, влязъл в някакъв сайт и показал дузина сертификати за различни професионални квалификации. И обобщил: ето, аз мога да работя всичко.

Хайнов информира, че строителството на обогатителната фабрика продължава, техническото оборудване е изцяло монтирано, а в момента се работи по полагането на тръбопроводи и кабели. Няколко от цеховете са напълно готови и през седмицата се очаква да се извърши „студен пуск“ – машините ще се задействат тестово, ще се замерят параметрите. От 3 юли, когато е направен първият производствен взрив, рудникът е действащ. Обученията на персонала продължават, но проблемът с квалифицираните кадри за определени професии остава.

„Решихме да действаме проактивно и сами да създадем специалистите, които ни трябват. За целта компанията стартира програма по основи на механо-шлосерството съвместно с гимназията по транспорт в Крумовград, в рамките на два месеца около 60 души са преминали през нея“, уточни той.

Жена механо-шлосер

Теорията е преподавана от учителите в гимназията, а в уроците по практиката се включват инженерите. Само през тази година в стажантската програма са обучени 17 души, 5 от които вече са назначени на работа. Групата на механо-шлосерите разбираемо е съставена от мъже, но редом с тях е 24-годишната Дарина Махмуд, която изненадала всички с желанието си да овладее занаята. Над 90%, общо 220 души, от необходимите специалисти са вече наети и те са от Крумовград, в началото на януари предстоят назначенията на операторите в обогатителната фабрика. Всички работници в началото започват с 1 месец обучение по трудова безопасност, повечето от тях практикуват средно по 6 месеца в другото предприятие на компанията в Челопеч. Работниците обаче не са ангажирани само с професиите си, те имат и футболен отбор, както и масови участия в почистването на паркове и други публични терени в градчето.

„Разходът на електроенергия е много голямо перо за всяка компания, независимо дали е голяма, или е малка фирма с няколко работника. Всяко едно поскъпване на тока се отразява върху печалбата, върху бъдещите планове за капиталови инвестиции, а и удря пряко по джоба както на хората, така и на фирмите, коментира Хайнов и се въздържа да посочи как драстичното увеличение на цената на тока за бизнеса рефлектира върху компанията.

Годишният добив на руда по план е в размер на 850 000 тона при нормална работа, а от юли до момента той е около 180 000 тона, тъй като фабриката все още не е пусната в експлоатация. През първото тримесечие на новата година се очаква и стартът на добива на златния концентрат, предвижда се количеството му за година да достигне 4 500 тона. Отпада и първоначалното намерение концентратът да се транспортира в чужбина, в момента се водят преговори с няколко металургични предприятия в България за извличането на златно-сребърния твърд продукт. Има интерес за това и от чуждестранни компании в отрасъла, но предпочитанията са към българските. Дънди - Крумовград ще инвестира всяка година и в общината по 500 000 лева, тази година през май бе подписан първият договор и сумата бе предоставена на местната власт. С решение на кметството и Общинския съвет средствата се разпределят по приоритетните проекти. Работна група с представители на общината и на компанията изготвя критериите за кандидатстване за финансиране на проекти по програмата за подкрепа на местния бизнес, средствата са в размер на над 5 млн.лева, осигурени от чуждестранния инвеститор. Първите оферти ще бъдат разглеждани в началото на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

18.12 2018 в 17:53

@bls, америка за българия не плаща за такива статии, за които споменавате.

12021

1

bls

18.12 2018 в 16:43

Сега направете една статия за това каква е концесията, колко получава държавата, как града в момента прилича на бейрут - тотално разкопан и разбит, направете проверка дали и как се обработва добитата руда, какво влияние имат взривовете, какво е положението на флората, фауната и водата в района. За 30 души гурбетчии ще се напълни с болни хора и тн.