Да работиш с хора с увреждания е урок по сила на духа

OFFNews 13 ноември 2023 в 11:05 616 0

Кристиян Пилуков

Снимка Yettel

Кристиян Пилуков.

Как да интегрираме хората със специални потребности в работна среда? Трябва ли да подходим по различен начин или напротив, така единствено бихме засилили притеснението им, че са различни? Отговорът не е нито лесен, нито еднозначен. В това се убеждава Кристиян Пилуков, тийм лидер в кол центъра на Yettel и един от ръководителите, които приемат в екипа си участник по програмата за хора с различни възможности „Рамо до рамо“.

Програмата е емблематична за Yettel. Вече девет години компанията подпомага професионалното развитие и социалната интеграция на хората с увреждания, или както избира да ги нарича – хора с различни възможности. От старта ѝ през 2015 г. до днес в нея са участвали общо 34 души. Най-голямата ѝ добавена стойност е че участниците в нея придобиват ценен корпоративен опит, който ги прави по-конкурентни на трудовия пазар. В рамките на две години те работят по конкретен проект в избрана от тях област, минават през специализирани обучения и имат пълната подкрепа от своя персонален ментор.

Именно в тази роля влиза и Кристиян, когато в екипа му посрещат Стефка Костова – момиче в инвалидна количка и участник по програмата. В началото двамата нямат много допирни точки в работата си. Тя отговаря за административните задачи – подготвя отчети и различни видове доклади, а той обучава новите служители. Впоследствие обаче Кристиян става тийм лидер, а с това вече нейн ръководител и едновременно ментор. С нова роля и отговорности, минава през различни тренинги, насочени към менторите и ръководителите в програмата – обучения с корпоративен психолог, лекции с представители от фондация Jamba, която от години подкрепя хората със специални потребности и е дългогодишен партньор на „Рамо до рамо“.

Участници в програмата „Рамо до рамо“.

„От моя опит със Стефка разбрах, че хората с различни възможности не обичат да се гледа на тях със снизхождение, още по-малко със съжаление“, казва Кристиян. „Сред тях има такива, които не желаят да им бъде помагано. Други са неуверени и тогава трябва да намериш начин да ги мотивираш и да им покажеш, че могат. Трети пък са супер смели. Адаптират се към работата без проблем и много бързо се захващат със задачите“, добавя той. Уверен е, че когато работиш с човек със специални потребности, отношението към него не трябва да е по-различно от това към всеки друг човек. Такава е и културата в Yettel – всеки е приет такъв, какъвто е. Що се отнася до професионалния аспект обаче, подходът е силно индивидуален спрямо опита, състоянието и нагласата на участниците. Затова и фокусът върху обучението на ръководните кадри не е случаен – именно те са хората, които подпомагат адаптацията на участниците, помагат им да усвоят нови знания и да разгърнат потенциала си.

В процеса на работа се изгражда и доверието между Кристиян и Стефка. Той знае, че изцяло може да ѝ се довери за административните задачи. Вижда нейната борбеност и проактивност, затова и постепенно започва да ѝ възлага все повече отговорности. Най-важният урок, който учи от нея обаче, е много повече житейски, отколкото професионален. „Една зима Стефи ми изпрати снимка, на която стои изправена с протеза. Страшно много се зарадвах, защото знам колко трудно е да се намери протеза в нейния случай. Тя обаче не се отказва да опитва и да търси начини. На това ме учи – че каквото и да се случи, човек не трябва да губи воля и вяра в себе си и никога не трябва да се предава“, казва Кристиян.

В края на годината ще стартира тазгодишното девето издание на „Рамо до рамо“. Този път от Yettel искат да надградят програмата, затова заедно с Jamba планират да проведат специална академия за основни дигитални и „меки“ умения както за участниците, така и за част от кандидатите, които не са били одобрени.

Кристиян пък се надява отново да посрещнат участник в своя екип, защото от опит знае, че ще е положително изживяване – ще помогне на човек със специални потребности да израстне професионално и личностно, а за себе си ще открие нови примери за силата на човешкия дух.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки