'Да, България' иска оставката на кмета на Овча купел

OFFNews 03 януари 2018 в 15:04 7825 2

Кметът на Овча купел Христина Семерджиева

„Да, България!“ поиска зам.-кметът по култура и образование в София Тодор Чобанов да бъде временно отстранен, а районният кмет на Овча Купел Христина Семерджиева да подаде оставка. 

Поводът е скандалът с незаконен прием на деца в ДГ 164 "Зорница" в София, за който бившата вече директорка Мариана Иванова твърди, че й е оказван натиск. "За натиска, оказван върху г-жа Иванова за записвания извън официалната система, свидетелстват текстови съобщения с EГН и имена на деца, изпращани до нея от кмета на район Овча Купел и служители на Дирекция „Образование“ в Столична община", пишат от "Да, България". 

Според партията на Христо Иванов казусът засяга два ключови за развитието на София въпроса - корупцията в Столична община и условията за отглеждане на деца в столицата. Според тях трябва да бъде отстранена и  директора на Дирекция „Образование“ в общината. От "Да, България" призовават и прокуратурата да се сезира за случая. 

Призоваваме за изменение в Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столична община, така че специалните образователни потребности или здравният статус да се оценяват като част от общото точкуване, а не да бъдат основание за отделен ред за кандидатстване, пишат от партията.

От "Да, България" настояват още "Постоянната комисия да се обърне към активните родителски групи и неправителствените организации, специализирани в образователни инициативи и борба с корупцията, които да излъчат свои представители, включително IT специалисти, които да направят пълен одит на системата и прилагането на Наредба за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столична община, и публично да дадат своите заключения и препоръки. 

Всеки, който е нарушил правилата, ще си понесе наказанията. Възложила съм проверка, която се извършва от най-добрия експерт-криминалист в общината - Ботьо Ботев, по случая с незаконния прием на деца в детската градина в Горна Баня, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по-рано днес по бТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови