Чинията на Бузлуджа отлита от БСП и пак става държавна (видео)

OFFNews 25 април 2017 в 19:40 11606 36

Държавата си връща чинията на Бузлуджа, която през последните 6 години бе собственост на БСП. Това става ясно от дневния ред на утрешното заседание на правителството.

Промяната на собствеността е предложена от регионалния министър Спас Попниколов и вероятно означава, че държавата възнамерява да инвестира в комунистическия паметник, което не е лишено от логика. През последните години странният рушащ се паметник привлича все повече туристи и се разпознава като една от основните забележителности сред чужденците.

Служебното правителство ще отмени Решение №731 на Министерския съвет от септември 2011 г. Тогава кабинетът Борисов-1 прехвърли чинията безвъзмездно на БСП, но Столетницата така и не започна ремонт на дом-паметника си.

Наскоро бе лансиран проект Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа". 

Ето и подробната версия на концепцията за паметника на историческия връх:

Проектът предлага преустройство на сградата с възможно най-малка архитектурна и функционална намеса, за да я превърне в монумент на времето, разказващ цялата историята на България. Връх Бузлуджа е свидетел и доказателство за освободителните движения с героизма на хаджидимитровата чета, за социалистическия строй, както и за прехода към демокрация. Ако добавим античността, средновековието и настоящето, ще създадем синтезиран и пълен преглед на дългата ни и преломна история. Акцентът ще е върху един емоционален и интерактивен прочит чрез атмосферата на съществуващата архитектура. Концепцията се състои от две обиколки - хоризонтална и вертикална.

ХОРИЗОНТАЛНАТА ОБИКОЛКА е във вътрешното пространство на куполното тяло и хронологично проследява българската история от днешно време обратно до създаването на българската държава. Обиколката започва в централната зала, където ще бъдат монтирани 400 меки седалки, позволявайки провеждането на концерти, четения,
дискусии и представления. Седалките ще са и самата изложба, разказваща най-новата ни история от 1989 до днес чрез
постиженията ни в спорта, науката и изкуството. Имената на заслужилите българи ще са изписани на седалките и ще бъдат допълвани лично от титулярите при всеки нов национален успех. Така сградата ще продължава да пише историята и да живее в настоящето. Мозайката на вътрешния кръг е добре запазена и разказва историята на социализма. Липсващите 20% ще бъдат допълнени чрез двуизмерни скулптури от тел, които ще показват контурите на липсващите изображения, за да улеснят посетителя мисловно да възстанови разрушените места и разбере цялостната
композиция.

Коридорът между вътрешния и външния кръг ще разкрива съдбата на българите по време на османската власт. Стените ще бъдат оставени във днешния си вид, а черен под и таван ще бъдат добавени.
Разрухата, тъмнината и ограничеността на пространството ще засилят емоционалното възприятие за този тежък период.
Външния кръг представя историята на България от създаването й до падането под османска власт като на всяка от 16-те
колони ще бъде поставено изображение на български владетел, а под прозореца ще бъде описано неговото дело.
Природната красота и сила ще синхронизират със величието на историята ни от 681 г. до 1396 г.

ВЕРТИКАЛНАТА ОБИКОЛКА започва в подземието и продължава по дължината на 70-метровия пилон, разказвайки историята на страната в последователност от праисторията до днес.

Посетителят слиза в подземния етаж в поредица от три зали, предназначени съответно за праисторията (до 1200пр.н.е.), траките (1200пр. н.е. - 100сл.н.е.) и прабългарите и славяните (100-681). Третата най-голяма зала завършва с историята на основаването на българската държава.

Обиколката продължава с изкачване с панорамен асансьор, който разкрива не само невероятна гледка над билото на
Стара планина, а и хронологичен преглед на историята ни от 681 до 1944, представена семпло и ясно чрез имената на всички български владетели и годините на встъпването им във власт, изписани по дължината на пилона.

В горната си част при двете петолъчки той се разширява и асансьора влиза в рубинената зала, представяща
емоционално социализма - тя е масивна и внушителна, но в същото време рубиненото стъкло е счупено.

Слизайки от асансьора, посетителят се намира в затворена зала с концентриран изглед на изток и запад, метафора на
прехода и преориентирането. Подът е разширен със стъклена платформа, върху която посетителите могат да застанат.

Усещането за страх и нестабилност върху нея допълва емоционално усещането за периода. Чрез стълби се стига до последното ниво, което предлага панорамна открита тераса със спираща духа и 360-градусова гледка над съвременна България, връщайки посетителя отново в реалността и настоящето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

39

Denis Rizanov

27.04 2017 в 08:38

Нищо ново под слънцето.
Поредната национализация.

29216

38

Лопе де Вега

26.04 2017 в 14:52

Тука стана една - не ти е работа. Аз кво приказвам, вие кво четете.

Елпи, не съм скулптор, нито художник и затова НИКОГА не съм оценявал художествената стойност на чинията. Просто, доколкото е паметник на нашенския комунизъм, искам да не плаща народът за пудренето и. Щом си я искате - дръжте си я, но не я пробутвайте на държавата.

Реди, сигурно вече си се убедил, че съм ама много против затриването на историята. Точно обратното. Много ми се иска поне новото поколение да научи истината за тези, които си направиха този паметник. Защо им беше нужен и каква беше идеята в историческа перспектива. Най-важното - защо после го зарязаха? Много въпроси...

Иначе всеки от нас си има пристрастия и аз не съм изключение. Падам си по паметници с много ламбички, които пеят и сверят. Абе дископаметници.

Поздрав!

63994

32

Red or Dead

26.04 2017 в 10:44

Лопе, здравей, тук малко си се поддал прекалено на пристрастия, нещо което по принцип избягваш за което знаеш те уважавам;)
Бузлуджа както и от където да го погледнеш НО БЕЗПРИСТРАСТНО(ако можеш, а ти можеш!! си е национален паметник на културата, не е искам да повтарям аргументи които са изтъкнали различни съратници, а и не САМО те.....дори и @пУйче е драснал един читав пост....ти да видиш...пуйче, сега ще ти ТРЕСНА една ПЛЮС 10...да видиш, че сме строги НО справедливи.....
Малко се отклоних Лопе, сори, та мисълта ми беше, че само глупаците си затриват Историята(каквато и да е...тя)Точно на теб не бих го обяснявал, бъди жив и здрав;)
Апропо, нашият общ любимец Рони май ще падне от......ТВОЯ любимец...блазе ти, мач в който ТИ нямаш отрицателни емоции....благородно ти завиждам, НО и аз предпочитам да падне от Дин, отколкото от Веселяка или Хигинс...хахахааа...

63994

30

Red or Dead

26.04 2017 в 10:35

““““....За Кълвача с острия клюн...““““

ЕЛПИДА, ПАК си много дипломатична, аз примерно бих го написал така.....За кълвача с....МУКАВЕНИЯ клюн..;)
Пожелавам ти УСПЕШЕН ден;)