Червен код заради вятъра: Частично бедствено положение във Враца, 11 самолета не успяха да кацнат в София (обновена)

Какво да правим при смерч? МВР публикува съвети

OFFNews 18 януари 2023 в 10:27 5619 0

обърната къщичка

Снимка Община Враца

Силният вятър нанесе щети в област Враца

Частично бедствено положение обяви Враца заради силния вятър, който бушува в цялата страна. НИМХ издаде предупреждение от последна степен – червен код, който означава изключително опасно време, за областта и за съседната Монтана. Там поривите му достигат 130 км/ч.

Заради силния вятър 11 самолета не успяха да кацнат в София. Четири пътнически самолета бяха пренасочени за кацане в Пловдив, шест към Букурещ, а един – към Солун. Други полети закъсняват, съобщиха от летището, цитирани от БТА.

В Пловдив са приземени самолети, изпълняващи полети от Меминген, Берлин, Париж и Варна. Пасажерите ще бъдат превозени до София с автобуси. Полетите от Станстед, Гетуик, Тел Aвив, Рим и Дъблин са пренасочени за кацане в Букурещ. Там се е върнал и самолетът, идващ от румънската столица.

Полетът от Виена е пренасочен към летището в Солун. От аерогарата в София съобщиха, че в 12:31 и в 12:43 на Летище София са кацнали два самолета без проблеми.

В София, Софийска област Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково и Кърджали, където предупреждението за опасно време е от предпоследната степен – оранжев код. Във всички останали области на страната кодът е жълт.

В София вятърът събори част от изолацията на фасадата на 45-о училище. От снощи екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" до обедните часове днес бяха отговорили на близо 70 сигнала. На терен са всички аварийни екипи. Паднали са клони, дървета и ламарини, съобщи пресцентърът на общината. Откъснала се е част от метален покрив на сграда. Няма пострадали при инцидента. Дърво е паднало и на трамвайната линия на столичният булевард „Джеймс Баучер“. В два от случаите дървета са паднали върху паркирани автомобили и са им нанесли щети.

Общината съветва строителите да проверят състоянието на обектите си, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.

Сигнали за щети от вятъра има и в други райони в страната. Най-много са те в Кюстендил, съобщи МВР. В два от случаите са паднали дървета. При трети пак дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило той да бъде затворен, докато клоните бъдат премахнати.

Във Враца има два сигнала за паднали дървета. Там общината обяви частично бедствено положение със следното съобщение:

"Към момента поривите на вятъра са над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб на Община Враца обяви частично бедствено положение за територията на града. При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата. Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щетите".

В града са подадени над 50 сигнала. Има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На места в кварталите има прекъсване на електрозахранването. В селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма ток. В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“ има прекъснати електропроводници, а в село Власатица е увредена покривната конструкция на пенсионерския клуб.

МВР публикува и съвети какво да правим при силен вятър или смерч. 

"Ако сте вкъщи и възникне силен вятър или смерч - затворете плътно вратите и прозорците. Силният вятър засяга предимно покривните конструкции и горните етажи. В случай на необходимост, слезте в мазето на сградата и изключете тока, водата и газта", обясняват от Министерството на вътрешните работи. Ето и останалите им съвети:

Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети.

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез. Потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!