Чалга на гроба на Вазов: остра политическа реакция след клип на Андреа

OFFNews 07 юли 2023 в 09:21 5462 9

Александър Симов

Снимка БТА/Цветомир Петров

Александър Симов

Чалга край гроба на Иван Вазов. На това станахме свидетели благодарение на певицата Андреа, която е снимала клип край гроба на писателя. След тв репортажи в новините на бТВ и Нова тв днес с остра реакция за клипа излезе членът на Националния съвет на БСП Александър Симов, който написа:

"И в края на този ден, изпълнен с телевизионна клоунада и ръкопляскащи лакеи, точно, когато си мислех, че нищо повече не може да ме порази или разтърси, видях новината, че певицата Андреа е снимала клип на гроба на Иван Вазов.

В началото си помислих, че не съм чул правилно. Винаги съм смятал, че поне по едно нещо можем да имаме съгласие в тази държава - за това, че Вазов е литературен патриарх, на който дължим поне елементарно уважение, почит и преклонение, защото без него българската култура сигурно дълги години щеше да се лута преди да открие своята идентичност и собствен глас...

Оказа се обаче, че живеем в разрушителни времена.

И вече никой не може да ме убеди, че това не е умишлено посягане на основните стойности в нашия национален дух.

На кой човек със здрав разум или нормално мислене би му хрумнало да превърне гроба на Вазов в герой във фолк-клип? Кой би превърнал такова място в обект на пошла песничка?

Но така си казвах и преди.

А после Рут Колева си направи снимка за това как клечи в костницата в Перущица. Не знаела колко бил важен този паметник.

Ама такива като Андреа или Рут Колева все пледират за невинност поради незнание, но се опасявам, че този номер вече не минава. Ако беше един път, можеш да подминеш. Дори два пъти да беше, да замълчиш. Но тук виждаме цяла поредица от удари и то винаги съсредоточени върху онези хора, които са знак за нашата идентичност, които представляват гръбнака на българската култура, литература, борба за освобождение.

Сякаш някаква мътилка се опитва да изтрие паметта ни не просто за миналото, а да събори всички онези на чиито рамене стоим днес и можем да виждаме по-далече от тях, защото ни извисяват гиганти.

С какво е заслужил Вазов тази посмъртна гавра и превръщането на гроба му в обект на такава видео перверзия?

Нима някои хора не разбраха, че именно това посегателство ражда огромния протест и гняв на хората. И когато не успяха да разстрелят стойностите в сърцата им, решиха, че е време да се изгаврят с тях. Да се изгаврят с радостта от това да си българин. Да се опитат да се подиграят с тези, които ни направиха българи и са нашият знак за принадлежност в този свят. Да се опитат да опошлят естествената човешка радост от това, че си на мястото си, че си човек, който помни. Който чете. Който продължава да харесва Вазов, независимо от маниакалните опити да посегнат и на неговата памет.

Но пиша това, защото знам, че много хора от моето поколение ще възроптаят срещу това и ще се съпротивляват на този дух за безчестието.

За младите обаче се притеснявам.

Защото всичката тази мътилка е насочена срещу тях. Те са жертвите на разпада на обществото. Общество в което от младия човек се очаква да вдишва райски газ, да се рее из консуматорските мечти и в крайна сметка за него да няма нищо друго свято и смислено. Една нация се крепи точно от светостта на определени личности и събития и сега виждаме атака точно срещу това. Не знам каква е крайната цел. Сигурно някакво общество без памет, което не знае кое е, откъде идва и къде отива. Биомаса, която друса кючеци или се опитва да проумее някой хит на Рут Колева. Ето всичко това е опасно. По-опасно даже от геополитическите лакеи, които видяхме. Защото те са просто симптом на всичко за което говорихме дотук.".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

9

Гага

07.07 2023 в 19:13

Аз все си мислех че са неграмотни тези чалгажиики но тая надмина всички.не я знам дали изобщо е чела нещо от Вазов но и дойде на акъла да се изгаври с гроба му.и разни 15 16 годишни се кълчат на нейните песни те май други не знаят.според мен би трябвало да има някаква комисия която да ги наказва при такива гаври

10298

8

AntiZ

07.07 2023 в 10:55

Абе, аз ли имам проблем със зрението? На тоя главата му не е ли квадратна?

10298

7

AntiZ

07.07 2023 в 10:39

Тоя направо ми разби сърцето! Загрижил се за младежите (?!) Хайде да си припомним един световно неизвестен младеж:

https://youtu.be/L7Xvx1mA76g

135

6

Far Rider

07.07 2023 в 10:36

Клипът е точно отражение на българската култура.

22548

5

dolivo

07.07 2023 в 10:32

Лошия вкус на Андра няма да коментирам.

А поп полит-чичовците как подскочиха като ощипани девойки...

2099

4

Mateevk

07.07 2023 в 10:18

Симов, щом си толкова възмутен, защо не заснемеш един клип със себе си как рецитираш на гроба на Вазов "На руските воини"? А после може и да продължиш с цитати на Д.Благоев и Г. Кирков за русофилството на Бузлуджа. Мерзавци и безсрамници сте вие от БСП!

2073

3

Johnny B Goode

07.07 2023 в 10:17

"ръкопляскащи лакеи"

Този май го е яд, че този на когото той обикновено ркопляска го е страх да си покаже ботоксния нос от бункера.

1065

2

Moholovka

07.07 2023 в 09:45

Защо ги отразявате тези мижитурки? Оставете ги в забвение, и без това скоро ще гледат парламента отвън.

723

1

user4eto

07.07 2023 в 09:40

Ейй няма да са дърти комунисти ако дори и за друга тема не вмъкнат някой путинистки израз на омраза.

"И в края на този ден, изпълнен с телевизионна клоунада и ръкопляскащи лакеи"

Бих попитам Александърчо симката, понеже знаем те какви лакеи са, ако дойде техния господар путлер, ще му ръкопляскат ли?

А за андрейчето, спокойно бих и *******************. Без капка съжаление.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика