Бутик или общински пазар - 76. ОУ няма да се влива в 32. училище преди вота

OFFNews 13 септември 2023 в 07:28 5685 0

Училище

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Вливането на 76. ОУ „Уилям Сароян" в 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ няма да се състои тази година, докладът на кмета на район "Възраждане" Савина Савова бе отложен в комисията по култура и образование в Столичния общински съвет. 

Казусът не е нов - сливането на двете столични училища се подготвя от около година. В спора между тях - освен кметът, участват директорките, учители, родители и деца, а последната дума има СОС. Новият, който ще се формира след изборите на 29 октомври. Нямаме легитимност на последното заседание на комисията преди края на този мандат, обясни Калоян Паргов от БСП. 

Сагата накратко 

От 32. СУИЧЕ искат 76. ОУ да мине към тях, за да вземат - заедно с малкото му ученици - и многото празни стаи в сградата. Така всички ученици ще могат се разширят и да минат на едносменен режим. От 76. училище са против, защото държат учениците им да се обучават в спокойна среда. И отричат критиките за по-лошо качество на образованието, нежелание на родители да записват децата си в него и неремонтирана сграда. 

В писмо от името на училищното настоятелство към 32.СУИЧЕ и Обществения съвет обясняват: 

През март 2023 г. бе внесен доклад от г-жа Савина Савова, кмет на район Възраждане, с предложение за преобразуване чрез вливане на 76.ОУ „Уилям Сароян“ в 32.СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“. До момента това предложение не е обсъждано на заседание на Столичния общински съвет (СОС), въпреки че беше предвидено и включено в дневния ред на заседание през месец май.

Като родители, като граждани на София-град и гласоподаватели изразяваме своето недоволство от неглижирането на проблема на нашето училище. Смятаме, че на децата в нашия град трябва да се предоставят равни възможности за ползване на материалната база на Столична община.

76.ОУ е общинско училище и няма статут на „специализирано“ училище. Неговата сграда не се използва пълноценно и считаме, че е недопустимо в съседното 32.СУИЧЕ да има недостиг на класни стаи, а сградата на 76.ОУ, което също e общинско училище, да е празна.

В 32.СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“ се обучават 1930 ученици, 600 от които са в начален етап, докато в 76.ОУ се обучават 100 деца, които са разпределени в 6 паралелки. За настоящата учебна година са записани само трима първокласници в 76.ОУ, а базата им разполага с 23 класни стаи, които биха могли да послужат за обучението на всички ученици от начален етап на 32. СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“, приобщавайки и всички деца от 76. ОУ. 

Всяко училище е задължено да осигури целодневно обучение за класовете от начален етап, но сградният фонд на 32. СУИЧЕ е недостатъчен. Вливането на 76.ОУ в 32. СУИЧЕ ще позволи на учениците от начален етап да получат по-подходяща среда за работа. Ще предостави повече място за упражняване на дейностите по моделиране, роботика, както и на други специализирани обучения и проектни дейности, които развиват уменията на децата от 32.СУИЧЕ още от 1. клас.

Тези обучения ще предоставят нови възможности за учениците от 76.ОУ, които нямат посочените по-горе дейности в учебните си планове.

В 32. СУИЧЕ се обучават и деца със СОП, които получават адекватни грижи от педагози, психолози, както и от ресурсни учители. Тези деца съумяват да надскочат себе си и собствените си възможности, защото ежедневно получават необходимите грижи и насърчаване. Но недостига на кабинети затруднява така необходимото индивидуално консултиране за всяко от тези деца. Обединението на двете училища би довело и до по-ефективната работа на специалистите с децата със СОП.

Резултатите на НВО са публично достъпни и те са доказателство за огромните разлики при вземането на управленски решения и качеството на предоставените педагогически услуги в двете училища. Това е причината 32.СУИЧЕ да е едно от най-желаните в София, а в 76.ОУ да няма желаещи за първи клас. При обединението на двете училища сградата на 76.ОУ ще бъде реновирана, за да отговаря на високите стандарти, с който 32.СУИЧЕ е заслужило своето място сред най-предпочитаните училища в София-град. Това е още едно доказателство, че вливането ще помогне на учениците от 76.ОУ да имат достъп до по-добра учебна среда, която да им помогне за постигането на по-високи резултати. 

Това твърди, в общи линии, и кметът Савина Савова в доклада си. Предложението ѝ обаче не срещна подкрепа нито от ляво, нито от дясно в ресорната комисия. 

А директорката на 76.ОУ отрече критиките. Според нея в училището има малко деца, но причините затова не са в него - месеци наред има дискредитиране на училището, заяви тя. И още: Нямаше деца в прилежащия район на училището, поисках разширяването му, но ми бе отказано, заяви Мария Стефанова. Тя даде пример с дете със СОП, което се е преместило от 32-ро и 76. ОУ, заради по-малкото деца и по-спокойната обстановка в него. 

Представител на националния омбудсман обясни позицията на институцията - Недопустимо е да се урбанизират училища с 2-3 000 деца, като се има пред вид растящата агресия сред децата. Смятаме, че закриването на основното училище е грешка. 

Не мога да си представя, че ще завършим мандата със закриването на 76. ОУ. Ще ме е срам, заяви Грети Стефанова от ДБ. 

По болшевишки малко действаме - има училище, има проблем, обобщи Веселин Калановски, също съветник от ДБ в СОС. Бутик или общински пазар - кое ще изберете?. Това не трябва да се случва сега. С каква мотивация ще работят учителите, как ще се чустват родителите и децата, като знаят, че след година училището няма да го има, попита той и призова кметът Савова да оттегли доклада си. 

Тя не го направи, но председателят на комисията Малина Едрева подложи на гласуване отлагането му. 

До следващия Столичен общински съвет, в който според прогнозите на Калоян Паргов "част от състава вече няма да е тук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки