Quantcast

Брюксел ни плаши с наказание заради евроизборите

OFFNews Последна промяна на 04 март 2014 в 12:09 4201 6

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти във връзка с изборите за евродепутати, съобщава БНТ.

До четвъртък страната ни трябва да уведоми Европейската комисия (ЕК) дали в националното ни законодателство е пренесена директива от 2013 година. В нея се уреждат условията за правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата предвижда улесняване на административните процедури за европейски граждани, които искат да се кандидатират за евродепутати друга държава от ЕС. Тя облекчава и процеса на гласуване при европейските избори.

Това се налага, тъй като избирателната активност в тях намалява непрекъснато. Освен това сега 8 милиона европейски гласоподаватели живеят извън родината си.

Общо 14 държави, сред които България, Белгия, Дания, Франция, Румъния, към началото на февруари не са променили националното си законодателство, така че да отговаря на директивата, и са получили предупредителни писма.

Това е първата стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и налагане на глоби.

ЕК се надява държавите, които не са успели да пренесат директивата, да успеят да го направят преди евроизборите през май.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2014 в 19:03

69 е част от СТОТИЦИТЕ нацЮналисти, които Боуен Сайдър успя да сбере за 3-ти март!

04.03 2014 в 17:24

69, такива безстрашне българье като тебе са нужни на тая нация. Че те плашат они с накзания, а? Дрън, дрън, ярина! Они не можеа да те сплашат га беше бакш...извинявай таксиметров шафьор и не качваше клиенти на къси разстояния, па са ли са тръгнали да ти се репчат. А га Лафка ти шипна павольончето и тогаз не се уплаши, еле? Ти цел живот си си живеял според твойте си правила, та са викаш, некви парцалье от Еуропата да ти дръжат сметка. Още малко и жена ке искат да мандръсат и ракията да ти дегустират...Хай ма на!

04.03 2014 в 16:43

Умрем си да ме плаши Еврогейската комисия, направо се разтапям от кеф!

04.03 2014 в 14:22

Как какво, дон? Направи кодекс, който 1) не отговори на очакванията за мажоритарност, елемент на мажоритарност или реална пропорционалност; 2) не отговори на очакванията за електронно гласуване; 3) не отговори на очакванията за отстраняване на мъртвите души в списъците;4) явно не е отговорил и на очакванията на ЕК за имплементиране на общностното право. Като гледам как вървят нещата, няма да отговори и на очакванията на Венецианската комисия. Както винаги комунягите-много зле законодателно, а и изобщо

04.03 2014 в 13:08

Що за въпрос, Дон?! Какъвто им оттърва.... Ама докато не започнат да плащат глобите персонално - ще си правят каквото си искат. И ще плащаме пак ние.....
Дреме им на шлифера

04.03 2014 в 12:39

Тук възниква основателният въпрос: Какво работеше др.Мая последните 6-7 месеца и що за Изборен кодекс е приело НС?