Брюксел ни плаши с наказание заради евроизборите

OFFNews 04 март 2014 в 12:09 4968 6

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти във връзка с изборите за евродепутати, съобщава БНТ.

До четвъртък страната ни трябва да уведоми Европейската комисия (ЕК) дали в националното ни законодателство е пренесена директива от 2013 година. В нея се уреждат условията за правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата предвижда улесняване на административните процедури за европейски граждани, които искат да се кандидатират за евродепутати друга държава от ЕС. Тя облекчава и процеса на гласуване при европейските избори.

Това се налага, тъй като избирателната активност в тях намалява непрекъснато. Освен това сега 8 милиона европейски гласоподаватели живеят извън родината си.

Общо 14 държави, сред които България, Белгия, Дания, Франция, Румъния, към началото на февруари не са променили националното си законодателство, така че да отговаря на директивата, и са получили предупредителни писма.

Това е първата стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и налагане на глоби.

ЕК се надява държавите, които не са успели да пренесат директивата, да успеят да го направят преди евроизборите през май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!