Ройтерс: От евроизборите зависи бъдещето на спрелите реформи в България

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2014 в 22:22 9271 14

Снимка: Сергей Антонов

Социалистите са все още уязвими. Партията е раздирана от вътрешни напрежения, а одобрението за правителството е около 20%. Ключово изпитание ще бъде представянето им на евроизборите през май и ако то е слабо, това може да предизвика нови искания за предсрочни избори, отбелязва агенцията, пише Цветелия Цолова в кореспонденцията си за „Ройтерс“ от София.

"Преди няколко месеца правителството на премиера Пламен Орешарски изглеждаше сякаш ще падне, след като десетки хиляди протестираха срещу корупцията. Без ясни лидери протестите отслабнаха и сега едва малцина демонстрират пред парламента. Тъй като полицаите за борба с безредиците са повече, някои се шегуват, че това е протест на полицията", допълва агенцията.

Изглежда, че правителството ще остане на власт до евроизборите през май, като уязвимото му положение е знак, че то няма да реформира корумпираната политическа система и тромавата и неефективна съдебна система.

Цитиран е политологът Иван Кръстев, според когото заради политическата несигурност има голяма неохота за провеждане на каквито и да е реформи, които биха намалили още повече общественото доверие.

"Всички са в режим на оцеляване – правителството, опозицията и различните политически партии", допълва Кръстев.

Агенцията отбелязва, че коалицията, оглавявана от социалистите разтревожи инвеститорите, като намали цената на тока за домакинствата два пъти в рамките на шест месеца. Така тя увеличи дълга на Националната електрическа компания (НЕК) и притисна местните енергопроизводители и разпределителните предприятия като чешката CEZ и австрийската EVN.

"Скорошните резки промени в енергийната политика и регулациите предизвикаха значителни притеснения сред инвеститорите и навредиха на атрактивността", казва Даниел Берг, директор за България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Агенцията отбелязва, че през януари Брюксел публикува най-тежкия доклад, откакто България се е присъединила към ЕС.

Перспективите за забавени чуждестранни инвестиции тази година, заедно със слабо вътрешно потребление и политическа несигурност, накараха рейтинговата агенция Standard

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2014 в 10:12

Този Иван Кръстев не е онзи ингьозестият, който докато хване фокуса и са настъпили промените? Я виж ти-Виена значи!И от там пак ги разбира нещата и пак ни налива акъл в главите!

03.02 2014 в 10:07

Той, Б.Данев отдавна е с атрофиран мозък и трябваше да е излязъл в "заслужен" отдих поне преди 10 години!Не е млад човекът, даже е доста въздърт, за да се очакват от него свежи идеи...И обкръжението му/демек екипа!/ е от прастари ерзац специалисти и номенклатурчици и агенти, намерили синекурни добре платени службици от вноските на членовете на БСК и от някои съмнителни "услуги" на същата.Редно е някой да порови в БСК и да изнесе в медиите от къде се подхранват мераците на тези ретрогради за неангажираност на работодателите към наемния труд?

31.01 2014 в 15:26

К'ви реформи,к'ви-инвестиции,к'ви-5 лв? Има ли още дето да
се ловят на локумите на политолозите и социолозите?

31.01 2014 в 15:18

"Перспективите за забавени чуждестранни инвестиции тази година, заедно със слабо вътрешно потребление и политическа несигурност, накараха рейтинговата агенция Standard".............

Довършете статията си(цит. последното изречение).

31.01 2014 в 14:46


Иван КРЪСТЕВ от "Глобална България" и "Типинг поинт", на когото олигарсите в тази структура му направиха седалище във Виена, там живее почти постоянно, от там пише до големите европейски издания. Той е един от сценаристите на ГЕРБ като дясна и на Борисов като "десен" :)
В предишните 4 години обясняваше на света колко правилно управлява ГЕРБ и какъв голям държавник е Борисов. Оправдаваше го във всичко. Дори в това, че през час си мени мнението. И надълго внушаваше, че не тъп, но така правели най-модерните политици. Живота бил динамичен, та и наш Боце бил супер динамичен. И не бил мутра.
Загрижил се за реформите сега. А мълча, когато при ГЕРБ се плашеха да подхванат поне една. Оправдаваше Борисов с кризата. Всички знаем, че точно по време на кризи е уместно да се започне с реформи.
Мошеник, който печели луди пари. Особено сега, когато напъна е да се върне мутрата и шайката му на власт

31.01 2014 в 11:37

не за първи път западни медии стават терен на тенденциозни и некомпетентни коментари.истината е ,че Европа ,борейки се с кризата, в някакъв смисъл не се задълбочава в нашите проблеми.донякъде по-различно е в докладите за наблюдението.и там обаче,суваренитетът е удобно прикритие на всички наши правителства, да бездействат и запазват статуквото.страхуват се и от тежката сянка на мафията.без лустрация или "чисти ръце",изход няма.

31.01 2014 в 10:16


Aбсолютни глупаци!
От изборите в България никога нищо не е зависило.
Винаги на власт е едното или другото мъдо на столетния кур.

31.01 2014 в 09:56

Относно 05 Този си е направо нахална муха.Дето се изпускат на изметеното.Въобще,ако е учил нещо,това е било сигурно в Академията за обществени науки,каквато БКП беше направила за кадрите си-кариеристи и натегачи.А и лексиката,с която си служи,вулгарна,като тази на"остриетата" на БСП.Сигурно са го командировали в Атака,да им предаде "интелектуална"мощ.Очаквайте скоро да го препратят към Барека,новата им писта за обиране гласовете на непросветените.

31.01 2014 в 09:49

Боже мой... чета заглавието:

Ройтерс: От евроизборите зависи бъдещето на спрелите реформи в България

- - - - - - - - - - - -

А бе, Цветелия, кога въобще са почвали реформи за последните 24 години? Мафиотската приватизация, реформа ли се води? Ако Орешарски е прекъснал "реформите", да не би Бото Тиквата да ги е започнал? Дянков Пицата, чийто функции бяха, да бакалства бюджета и да краде здравните осигуровки, за да си покрива дефицитите?!?

Ти си луда МА!!!

31.01 2014 в 09:16

Еми Тиквоча беше фанатичен член на БКП. Дори отказа да си върне червената партийна книжка и да се деполитизира, заради което съгласно закона се наложи да напусне МВР. Сигурно още си я пази. Освен това беше дълго време и близък до бай Тошо. Биографията му е такава, че няма начин да го изкарате антикУмОнист. Пускайте го по пързалката. Изпърдяна история.