Quantcast

Московски: Щетите от блокадата на границата са над 10 млн. евро

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2016 в 09:40 1862 2

Московски
Министър Московски неколкократно посети Кулата в опит да реши проблема с блокадата

Щетите за всяка блокада на границата с Гърция са за по над 10 млн. евро, в случая ще е повече, защото блокадата беше по-дълга, съобщи пред bTV транспортният министър Ивайло Московски.

“През януари и февруари гръцките фермери нямат какво да правят и поставят някакви прекалено големи искания към правителството си и когато не им бъдат удовлетворени, блокират нашата граница”, посочи той.

Ако искат да ги чуе Европа, могат да си блокират пристанищата към Италия, там ще ги чуят по-силно. Нито блокират вътре летищата, метрото. Единственият тормоз, който се налага от тяхна страна, е срещу България и българските превозвачи, изтъкна министърът.

„Българските превозвачи са възмутени от всичко, което се случи, този път искат да се извърви пътят с обезщетенията докрай и казаха, че ако до юни не се реши въпросът заради загубите, които понесоха, от 15 юни до 15 юли ще блокират границата от наша страна”, допълни той.

„Като държава ще направим всичко възможно да съдействаме да се стигне до съдебни дела, в които да бъдат обезщетени компаниите, които понесоха щети”, увери министърът.

Гръцките власти потвърждават, че действията на протестиращите са абсолютно незаконни, но казват, че ситуацията е извън контрол и не могат да накарат полицията да вземе мерки, уточни Московски.

Министърът обясни, че няма отговор от ЕК във връзка с нотификациите от българска страна. От разговорите, които министърът е водил, става ясно, че според ЕК случаят е по-локален проблем, който засяга двете държави, и призивът е България и Гърция да направят всичко възможно той да бъде решен на място.

„Аз имам друго мнение, тъй като това е европейски международен коридор и е недопустимо незаконно да се ограничава свободното движение”, отбеляза Ивайло Московски.

Във връзка с изпочупения гръцки трактор на Кулата, министърът коментира, че мястото на трактора не е на ГКПП-то. „Поне 50% от колоната тирове бяха с чуждестранни регистрации и не съм сигурен, че българи са хвърляли камъните по трактора. Помолихме „Гранична полиция, ако имат видео достъп до мястото на инцидента да извадят записите и да видим дали наши шофьори са хвърляли камъни”, каза Московски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2016 в 10:22

Спокойно мангал.твоето и на шайката гроб не се губи.мутрата ще ви набави двойно пари.банда крадлива и ненаситна.

23.02 2016 в 10:20

А трактористите се канят за нови скари...пардон,блокади.
Среща с Ципрас....резултат-ще се лее ципуро,ще се пече ципура и така....незнайно до кога.