Борис Бонев за рекордния бюджет на София: още от същото, но за повече пари

OFFNews 31 март 2022 в 12:53 833 0

Независимият общински съветник Борис Бонев оцени бюджета на София като повече от същото, но за рекордно много пари.

“Кварталите остават игнорирани и без никакви сериозни инвестиции в инфраструктурата, където живеят софиянци. Ключовите пробиви и булеварди остават на хартия, а парите за отчуждаване на имоти в паркове и междублокови пространства са по-малко от един процент от необходимите. Градският транспорт е във финансов колапс, но вместо действия, управляващите от ГЕРБ отказват да направят и една реформа. Парите се увеличават само за дейностите, които са отдадени на близки на управляващите фирми на хора с прякори, като сметопочистването и уличното осветление", обобщава Бонев.

Той сравни бездействието на управляващите от ГЕРБ с поведението на щраус, заровил си главата в пясъка при възникването на криза. “Въпреки, че се намираме в трета поредна година на ценова и здравна криза, кметът г-жа Фандъкова отказва да предприеме каквито и да е реформи, за да подобри функционирането на администрацията, намали разходите и увеличи приходите. Критични градски системи като ЦГМ, Столичния инспекторат и сметопочистването не работят, а разходите за поддържането им непрекъснато се увеличават. Не може единственото “решение” да бъде молене за помощ от държавата в размер на стотици милиони левове, а Столичната община да не е готова да направи и една промяна или подобрение в управлението.” - казва независимият общински съветник.

Според Борис Бонев основен проблем е пълният застой в изграждането на ключовите за София проекти като нови булеварди, паркове и инфраструктура в кварталите. По думите му, 90% от обещаните проекти остават нереализирани и просто се преписват от един бюджет в следващия. 

От Спаси София припомнят, че години наред се борят да се пренасочат инвестициите към кварталите, които според тях са напълно игнорирани, а инфраструктурата в тях е амортизирана или липсваща. “Кварталите на европейска столица изглеждат сякаш са били бомбардирани - дупки по улиците, стари детски площадки, изоставени междублокови пространства, тъмнина и липса на паркинги или детски градини. Докога милиони ще бъдат наливани в едни и същи неуспешни проекти в центъра като улиците Граф Игнатиев, Шишман или около Света Неделя, а в цял Люлин не е предвиден ремонт на нито една улица?!” - реторично питат градските активисти. 

Според Борис Бонев, градският транспорт е кръвоносната система на всяка столица и ако искаме да живеем в град, в който няма да си губим по един час на ден в придвижване, трябва да инвестираме в бърз и чист градски транспорт. “Има реална опасност градският транспорт да спре, тъй като и самите управляващи признават, че недостигат 200 млн. лв. за функционирането му. Ако управляващите продължават да отказват да предприемат реформи, както и най-накрая да внедрят новата билетна система, с което да се увеличат приходите, градският транспорт ще спре през август. Това би било недопустимо, но илюстрира прекрасно лошото управление.” - казват от Спаси София. 

“Не мога да подкрепя бюджет който преповтаря стари нереализирани проекти, който не предвижда инвестиции в кварталите и залага не на реформи, а на теглене на заеми. Надявам се това да е последният бюджет на София направен от ГЕРБ и кмета Фандъкова, защото София е в практически фалит и има нужда от радикална промяна!” - завършва независимия общински съветник Борис Бонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови