Борим изтичането на математически таланти от България с научна програма за 2 млн. лева

OFFNews 13 април 2022 в 15:42 1556 1

Снимка БТА/Минко Чернев

600 хил. лева за национална научна програма "Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки (ПИКОМ) лева одобри днес правителството. Те са първия транш по програмата, която ще се изпълнява до 2025 г. на три равни етапа от по 12 месеца. Общата й стойност е 2 милиона лева.

В нея могат да се включат всички научни организации и акредитирани висши училища с над 20% принос към научната продукция на България в математическите науки през последните пет години, се казва в прессъобщение на правителствената пресслужба. На практика те са БАН и Софийският университет.

Според прессъобщението "в рамките на три години ще се създават и използват споделени ресурси, като по този начин ще се повиши научният капацитет на страната. Ще се провеждат специализирани курсове за магистри и докторанти и ще се осигури кариерно развитие в областта на математическите науки".

В текста на програмата е заявено, че тя трябва да:

- осигури механизми за преодоляване на проблема с изтичане на кадри и млади таланти от България;

- възвръщане на интереса у младото поколение към точните науки;

- подготовка на висококвалифицирани кадри, които да осигурят икономическата трансформация на страната;

- засилване на международния престиж и разпознаваемостта на българската математическа колегия.

Възможни механизми за целта са:

- създаване на условия за научноизследователското развитие на постдокторанти в сферата на математическите науки, вкл. чрез създаването на специализирани курсове за магистри и докторанти;

- създаване на условия за интеграция и реинтеграция на млади учени;

- създаване на съвременни и научно-ориентирани студентски и докторантски курсове в актуалните области на математическите изследвания;

- поддържане и развитие на Международния център за математически науки към Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН, целящ дълготрайно сътрудничество на българските математици на национално и на международно ниво.

Един от очакваните резултати е "съвместно участие в нови проекти, реализиране на съвместни докторски и постдокторантски позиции, свързани с програмите за българо-американското научнотехнологично сътрудничество и рамковата програма за наука и иновации на ЕС".

В научната програма е описан следният неин обхват:

1. Интегриране на българските математици в нови научни области за извършване на авангардни научни изследвания чрез организиране на научни и научно-образователни курсове, семинари и конференции, целящи представяне сътрудничеството на български научни организации (институти на БАН и ВУ) с водещи европейски и световни институции.

2. Разширяване и развитие на кадровия потенциал с цел създаване на научно-образователна мрежа за повишаване нивото на научните изследвания и преподаването в областта на математическите науки.

3. Подпомагане на млади български математици чрез организиране на мероприятия, посветени на тяхното кариерно развитие, и оказване на помощ на младите учени при кандидатстването им по европейски програми.

4. Интегриране в институтите на БАН и ВУ в България на млади математици от чужбина със значими научни постижения, чрез надграждане и разширяване на интеграционните инициативи на МЦМН под ръководството на изтъкнати световни математици.

5. Насърчаване на участието на жените в математиката чрез организиране на ежегодна конференция „Жените в математиката в югоизточна Европа“ и подпомагане участието на жените от българската математическа колегия в научни форуми на чуждестранни партньорски организации

Кой може да получи пари по програмата?

Това са научни организации по чл. 47, ал. на Закона за висше образование, а именно БАН, Селскостопанската академия, националните центрове по проблемите на общественото здраве и други научни организации, както и акредитирани висши училища, които образуват консорциум, в който партньори са тези с принос над 20% от научната продукция в България в областта на математическите науки по данни от Web of Science за последните пет години.

Съгласно информацията в световните бази данни Web of Science за периода 2016-2020 г. водещи организации в областта на математиката са БАН и Софийският университет.

Водещата роля в консорциума ще поеме Институтът по математика и информатика към БАН.

За постигане значимо въздействие на резултатите от научните изследвания върху обществото ще следят Факултетният съвет на Факултета по математика и информатика на СУ (ФМИ-СУ) и Научният съвет на ИМИ-БАН.

Дейности по програмата

За осъществяване на целите се предвиждат дейности, обединени около изпълнението на конкретните задачи, част от които да бъдат извършени чрез МЦМН към ИМИ-БАН:

- предлага съвременни изследвания и помага за реинтеграцията на младите български математици;

- свързва българската математическа колегия с водещи математически институции;

- спомага за повишаване нивото на българската наука и образование.

Предвиждат се провеждане на уъркшопи, международни конференции и семинари с участието на световни математици, на които да бъдат представени върхови постижения в области на математиката, в които има традиционно силно българско участие, и такива, които трябва да бъдат развити у нас.

Ще се финансира и провеждането на годишен форум на младите български математици от цял свят, който да служи за организиране на научна диаспора и да представя възможностите за кариерно развитие в България.

Ще бъдат предоставени нови докторантски и постдокторантски позиции и ще бъде продължена съвместната постдокторантска програма на МЦМН с американския център Institute of the Mathematical Sciences of the Americas (IMSA) в Маями, за която половината от финансирането се осигурява от американска страна, а другата - от българска.

Заложено е и финансиране на двугодишни интеграционни позиции в МЦМН по подобие на Marie Skłodowska-Curie actions и други успешни интеграционни програми на ЕС. Те ще са ориентирани главно към млади български математици със значими научни постижения, които са завършили докторантура в елитни университети в чужбина и имат желанието да се реинтегрират в България.

Ще се финансират също краткосрочни научни проекти в областта на математиката с цел създаване на работни групи с участието на гостуващи утвърдени учени и изпълнение на съвместни научни изследвания с чуждестранни партньорски институции, както и участието на български математици в съвместни дейности на МЦМН с партньорски институции.

Предвижда се организирането на регулярен семинар по приложна математика, в който да бъдат застъпени теми, свързани с приложението на математиката при развитието на зелени и екотехнологии, енергийна ефективност, здраве и качество на живота, биотехнологии, биомедицина, информационни и комуникационни технологии и др.

По програмата ще има пари за оказване на методическа помощ на млади български математици при кандидатстване в европейски научни и иновационни проекти и програми, както и за провеждането на специализирано мероприятие, насочено към студенти, докторанти и постдокторанти, на което да се популяризират идеите и целите на програмата сред младите кадри в България и да се представят част от получените научни резултати.

Ще се създаде съвместна докторска програма (с обучение на английски език) между партньорските организации с цел привличане в България на млади таланти в областта на
математиката и информатиката от страни от Югоизточна Европа и региона.

Показатели за изпълнение

По програмата трябва да бъдат привлечени трима постдокторанти и млади учени на година; да бъдат проведени три научни мероприятия; да бъдат осъществени 7 краткосрочни и дългосрочни визити на изтъкнати учени на година; да има 12 научни публикации на постдокторанти и гостуващи учени по програмата в специализирани рецензирани списания и/или научни поредици с импакт фактор (IF) и/или импакт ранг (SJR). Също 12 е необходимият брой обучителни семинари за студенти, докторанти и постдокторанти. През обучение трябва да са преминали 40 сттуденти, докторанти и постдокторанти. По програмата трябва да се разработи една докторска програма с обучение на английски.

Мониторингът върху изпълнението на програмата осъществява МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

13.04 2022 в 16:38

Няма перспектива за развитие у нас. Докато ни управлява прокремълски ориентирана клептокрация, децата ни ще продължават да заминават.
 
X

Подкастът на OFFNews