БЛС поиска бързо договаряне на промени във финансирането на лечението на деца

OFFNews 12 май 2019 в 13:01 1521 0

На извънреден събор Българският лекарски съюз реши възможно най-бързо да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни, както и тези в областта на пулмологията, съобщиха от организацията.

БЛС посочва в декларация, че подкрепя исканията на педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", които протестираха през седмицата с искане за увеличаване на заплатите и отпадане на лимитите за лечения на деца в болницата.

От БЛС посочиха като най-наложителна мярка отпадане на лимитите за броя легла по клиники в педиатрията, като ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.

Те настояват и за увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия Анекс към Националния рамков договор 2018 (НРД 2018), като за тази цел се използва резерва на НЗОК. Предлага се и въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.

Лекарите искат да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6% от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018.

Лекарите настояват и за изплащане на т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. Не на последно място от БЛС искат и достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови