Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Близо 500 души се събраха за Луков марш

OFFNews 13 февруари 2016 в 19:25 10517 14

Луковмарш от 2014 г.

Снимка Сергей Антонов, архив

Луковмарш от 2014 г.

Около 500 души взеха участие в провеждащия се за 13 година Луков марш. Шествието се проведе, въпреки че Столична община не е дала разрешение за това. От общината обясниха, че организаторите са получили разрешение за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков в столицата. 

Началото на шествието тръгна от пилоните на НДК, премина по бул. "Васил Левски" и стегна до бул. "Дондуков", където е къщата на ген. Луков. На шествието се събраха предимно млади мъже и жени, които бяха щателно проверени от полицията. Шествието премина при засилено присъствие на униформени, а негови организатори са Български национален съюз (БНС) и Движение "Национална съпротива". 

Историците определят ген. Христо Луков като противоречива личност. Той е известен военноначалник от времето на Първата Световна война. В периода между 1935-1938 г. е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Занимавал се е с научна дейност, написал е много трудове. Противоречието в личността му идва от това, че той е имал интересна обществено-политическата дейност. Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му е била определяна като крайнодясна, а последователите ѝ са били основно младежи.

Днешният ден се отбелязва като Луков марш, тъй като ген. Христо Луков днес е бил убит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!