Генералът, чието име носи Луковмарш

Екип "Българска история" 14 февруари 2013 в 15:05 26712 20

Ген. Христо Луков
Ген. Христо Луков

За десета поредна година Българският национален съюз организира факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. В шествието традиционно участват младежи с легионерски униформи, които носят факли и знамена. 

През тази година шествието ще се проведе на 16 февруари от 17.30 ч. на пл. „Св. Неделя“ и ще бъде под надслов "70 години безсмъртие".

Луковмарш традиционно е едно от събитията, които разделят обществото и предизвиква ентусиазъм у едни и яростни критики у други.

Но малцина са хората, които знаят подробности за генерала, чието име носи събитието.

Обърнахме се към нашите приятели от сайта "Българска история", за да ни разкажат повече за него.

Ген. Христо Луков е роден във Варна на 6 януари 1888 г. Луков завършва Военното училище през 1907 г. Той се включва в Балканските войни (1912-1913) и в Първата световна война.

Христо Луков успява да спаси Кюстендил от сръбска окупация. Според легендата той застава срещу вражеските войски с четири оръдия и няколко овчари, които му подават снарядите. За това обаче липсват категорични доказателства.

След края на войните за национално обединение Христо Луков е командир на Четвърти артилерийски полк и началник на Артилерийската стрелкова школа. През ноември 1935 г. е избран за министър на войната. Той въвежда реформа, която премахва клаузи от Ньойския договор, според които професионалната армия на България е намалена до 33 000 души, забранени са флота, авиацията, тежкото въоръжение и наборната армия.

През 1938 г. отношенията между Христо Луков и цар Борис се влошават. Царят подозира, че Луков се опитва да назначава министри без неговото знание. Заради конфликта Луков е принуден да си подаде оставката като министър на войната, като е пенсиониран и от армията.

Четири години по-късно Христо Луков става лидер на дясната организация Съюз на българските национални легиони, която според редица учени има антисемитски възгледи и показва симпатии към италианския фашизъм и националсоциализма.

Ген. Луков е включен в списък на БКП, изготвен по време на Втората световна война с имената на всички, които трябва да бъдат ликвидирани, за да не се допусне България да стане противник на Съветския съюз.

Задачата за убийството на Христо Луков е поверена на Иван Бураджиев и Виолета Якова. На 13 февруари 1943 г. те го причакват пред кино „Роял“ и го проследяват до дома му на ул. „Артилерийска“ №1. Бураджиев стреля по него от близко разстояние и го ранява, а Якова го прострелва в сърцето и го убива. Двамата успели да избягат.

Убийците на ген. Луков обвинили за престъплението хората на цар Борис III. Близките на Луков също били убедени в това заради конфликта между двамата.

 

Материалът е изготвен със съдействието на "Българска история"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!