Генералът, чието име носи Луковмарш

Екип "Българска история" Последна промяна на 14 февруари 2013 в 15:05 24608 20

Ген. Христо Луков
Ген. Христо Луков

За десета поредна година Българският национален съюз организира факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. В шествието традиционно участват младежи с легионерски униформи, които носят факли и знамена. 

През тази година шествието ще се проведе на 16 февруари от 17.30 ч. на пл. „Св. Неделя“ и ще бъде под надслов "70 години безсмъртие".

Луковмарш традиционно е едно от събитията, които разделят обществото и предизвиква ентусиазъм у едни и яростни критики у други.

Но малцина са хората, които знаят подробности за генерала, чието име носи събитието.

Обърнахме се към нашите приятели от сайта "Българска история", за да ни разкажат повече за него.

Ген. Христо Луков е роден във Варна на 6 януари 1888 г. Луков завършва Военното училище през 1907 г. Той се включва в Балканските войни (1912-1913) и в Първата световна война.

Христо Луков успява да спаси Кюстендил от сръбска окупация. Според легендата той застава срещу вражеските войски с четири оръдия и няколко овчари, които му подават снарядите. За това обаче липсват категорични доказателства.

След края на войните за национално обединение Христо Луков е командир на Четвърти артилерийски полк и началник на Артилерийската стрелкова школа. През ноември 1935 г. е избран за министър на войната. Той въвежда реформа, която премахва клаузи от Ньойския договор, според които професионалната армия на България е намалена до 33 000 души, забранени са флота, авиацията, тежкото въоръжение и наборната армия.

През 1938 г. отношенията между Христо Луков и цар Борис се влошават. Царят подозира, че Луков се опитва да назначава министри без неговото знание. Заради конфликта Луков е принуден да си подаде оставката като министър на войната, като е пенсиониран и от армията.

Четири години по-късно Христо Луков става лидер на дясната организация Съюз на българските национални легиони, която според редица учени има антисемитски възгледи и показва симпатии към италианския фашизъм и националсоциализма.

Ген. Луков е включен в списък на БКП, изготвен по време на Втората световна война с имената на всички, които трябва да бъдат ликвидирани, за да не се допусне България да стане противник на Съветския съюз.

Задачата за убийството на Христо Луков е поверена на Иван Бураджиев и Виолета Якова. На 13 февруари 1943 г. те го причакват пред кино „Роял“ и го проследяват до дома му на ул. „Артилерийска“ №1. Бураджиев стреля по него от близко разстояние и го ранява, а Якова го прострелва в сърцето и го убива. Двамата успели да избягат.

Убийците на ген. Луков обвинили за престъплението хората на цар Борис III. Близките на Луков също били убедени в това заради конфликта между двамата.

 

Материалът е изготвен със съдействието на "Българска история"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2016 в 10:17

ДАЛИ И КОЛКО Е ДОСТОЕН ГЕНЕРАЛ НЕКА ИСТОРИЯТА И ИСТОРИЦИТЕ ДА КАЖАТ,не го познавам лично!Но това подражание от промити и псевдопатриотарски мозъци е много опасно.Трябва да се ЗАБРАНИ.КАТО ИСКАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ВОЙНИЦИ ВЪРНЕТЕ КАЗАРМАТА.ЩЕ ИМА-шинели,ботуши,маршируване,строеви песни,боб,ще превземат полета и баири с "УРА".НЕКА СИ ПОИГРАЯТ НА ВОЙНИЦИ И ДА НЕ НИ ЗАНИМАВАТ С НЕДОСТОЙНИТЕ СИ АКЦИИ.

15.02 2015 в 15:25

И защо трябваше да питате "Българска история" за елементарни факти, които може да се прочетат в уикипедия. Да бяхте ги попитали защо царят сваля Луков, отнема му поста министър на войната и го изпраща в запас на твърде ранна възраст. Мъдрият и хитър монарх не без основание се опасява от поредния, този път нацистки преврат, а "долестният" генерал се изживява като българския фюрер. Държава, в която кметът на столицата забранява неонацистки демонстрации, а после полицията ги охранява, не е държава.

14.02 2015 в 23:15

Побеждават комунистите друг път! В България влизат гнидите от червената армия и почват да колят и да бесят и така комунистите вземат властта. Никога нямаше да победят комунистите в България! Русия докара тая сган на власт. Някои хитреци усещат накъде духа вятъра и стават партизани за няколко седмици, като после цял живот се ползват от привилегиите на борец против фашизма. Трябваше '89 г. да бъдат избити всички висши комунистически кадри и сега щяхме да сме много по-напред. За съжаление комунистическите паразити са сред нас и ни дърпат назад.

14.02 2015 в 18:01

Приятелите от Българска история да бяха споменали и за организацията на "безотговорните елементи", т.е. офицери, които без съд и присъда са убивали "комунисти". И къде са детайлите за легионерите? Те какво, пионерска организация ли са били? Луков става жертва на гражданска война, която сам разпалва. На 9 септември побеждават комунистите. Сега какво да мислим, че има реванш на фашистите?

14.02 2015 в 17:09

И днес има нужда от Якова, кандидати за ликвидиране бол

14.02 2015 в 15:03

прострелян от най-големите терористи на света "червените болшевишки мекерета", демек - българските ком.
партета........
това са фашизоидни образования по подобие на Ч.К.

21.02 2013 в 11:01

Да, страхотен военен. Ако освен няколкото овчари е имал и няколко кравари, щеше да отблъсне не само сърбите, ами и да спечели ПСВ.

21.02 2013 в 09:37

Я стига догми от социализма!
Моля „пПравете разлика между пропаганда и журналистика!
Ген Луков има място в Българската история и е редно да правим разлика между история, и интерпретациите и в полза на разни олигофрени и техните водачи!

21.02 2013 в 09:34

Един от основните спонсори на младата по това време Националсоциалистическа партия е не друг а княз Фердинанд. Именно за това по късно Фюрера е толкова благосклонен към България. Германия връща жеста като дава на България отнети територии и и право да идминистрира други, което пък от своя страна позволява на Цар Борис да остане в историята и с името обединител.
Позицията на българският княз в изгнание е разбираема , все пак той е Германски аристократ и за него следвоенните договори са унижение за Германия. Може да се каже, че политиката на Хитлер в началният момент на неговото управление е срещала симмпатии и при дреги исторически личности по това време, например Хенри Форд. Но това си е отклонение от темата.

А Боян Станков – Расате,според мен носи пряка вина за кръвопролитието на Опрлов мост от 19-ти!

19.02 2013 в 23:36

Мую, прочети поне малко исторически книжки - не Шикългрубер финансираше другаря Сталин, а точно обратното. И затова имаше Втора световна война. Ако тоя матрял ти е сложен, започни с "Винету" ... за начало!