Quantcast

Благовещение е, звъннете на мама и не излизайте без пари

OFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 06:12 13469 2

Християните празнуват днес Благовещение, денят, в който Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя. На този ден се почитат майките, чиято закрилница е Св. Богородица.  

Имен ден празнуват Благовест, Благой, Благо и женските варианти на имената. 

У нас празникът се нарича още Благовец. Според поверието днес долитат кукувиците и лястовиците, които носят благата вест, че зимата си е отишла. Никой не трябва да излиза от дома си гладен и без пари, та, ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и богат. 

Смята се, че на този ден раните заздравяват по-бързо, затова на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обици, а стопаните дамгосват стадата си. Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

На трапезата задължително се слага нещо зелено - коприва, спанак, лапад, сервира се и риба с ориз. 

Поверията разказват още, че на  Благовец излизат самодивите, а змиите и гущерите изпълзяват от дупките. За да бъдат прогонени злите сили, на много места в дворовете палят огньове и слагат естествена тор край оградата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 09:14

РЕЗИЛ:...................

"Председателят на Общобългарския комитет " Васил Левски " Васил Василев излезе с отворено писмо до президента Росен Плевнелиев. Ето какво пише той до държавния глава:Копирано от standartnews.com

Г-н президент, извинете се за лъжата за Левски.
"В обръщението си на 18 март т.г. пред Народното събрание Вие приписахте на Васил Левски фразата : " Който ни освободи, той ще ни пороби ". Тя бе поместена в кавички, като безспорен цитат, в електронната Ви страница.
Вие излъгахте, г-н Президент. Горното словосъчетание не е съществувало никога, никъде и под никаква форма а документалното наследство на Апостола, Казаното от Вас може да се приеме само като опит за фалшифициране на заветите на Левски и акт на пренебрежение спрямо труда на всички изследователи на неговото дело от Освобождението досега. Гавра с паметта на националния ни герой не може да бъде премълчана, дори когато е предизвикана от политически съображения или от невежество.
От името на Общобългарския Комит"

25.03 2016 в 08:49

"На трапезата задължително се слага нещо зелено - коприва, спанак, лапад...." Спанакът и лападът не ми помагат да усетя духа на Благовещението.

Днес честваме момента, в който Богородица е отговорила на архангел Гавриил простичко "Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти". Имала е свободата да не го каже, но го е казала. И с това е спасила всички ни.