Бизнесмен остави над 100 русенци без дом

OFFNews 25 септември 2014 в 20:46 6723 1

Над 100 русенци остават без дом заради строителния предприемач Явор Блъсков, който тайно е ипотекирал жилищата им, съобщи БТВ.

Апартаментите бяха описани днес от съдия-изпълнител заради лоши кредити на биснесмена в размер на няколко милиона към банки.

Антон Аспарухов и съпругата му са собственици на двустаен апартамент в жилищната сграда. Те са заплатили за него 15 000 евро, без да знаят, че е ипотекиран.

Така вече две години не могат да вземат нотариален акт за собственост от Блъсков. Сега за да останат в дома си трябва да участват в публичен търг.

„Аз съм го изплатил напълно, но нито ми е вдигната ипотеката, нито нищо – и сега описи минават. Блъсков ги е залагал тези апартаменти и в крайна сметка ние ги губим и сега не знам и аз какво да правя…”, обяснява Аспарухов.

Светла Петрова е купила жилището 30 000 евро на изплащане. За ипотеката разбира когато й остава да внесе последните 4000 лв.

Жената разказва , че е отказала да плаща на биснесмена: „И той в един момент ми изхвърля нещата от стаите - кушетки, обзавеждането ми го изхвърля, и заключи вратите.…Нито се е обадил, че ще ми върне парите, нито че е влязъл в жилището”,

Общо 136 са ипотекираните имота. Същата съдба имат собствениците на още 97 жилища в друг блок, продадени от същия бизнесмен.

Прокуратурата не счита, че има данни за престъпление и препраща хората в съда.

Част от хората отказаха достъп на съдебните изпълнители до имота си.

Частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов коментира: „Какво да кажа, тук е една голяма човешка трагедия и колкото по-малко вреда нанесем на тези хора, толкова по-добре”,

Потърпевшите се надяват на банката кредитор да спре описите на жилища, но тя също преследва своя интерес - да покрие си върне големия заем от бизнесмена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!