Бивш министър: Да сменим името на катедралата ''Св. Александър Невски''

Според Румяна Бъчварова най-важни в момента са промените в Конституцията

OFFNews 31 юли 2023 в 12:11 3186 6

патриаршеската катедрала

Снимка БГНЕС Архив

Храмът в центъра на София.

Бившият министър на вътрешните работи и посланик в Израел Румяна Бъчварова подкрепи идеята за промяна на националния празник на 24 май и се обяви за преименуване на храм паметника „Св. Александър Невски“ в София.

„Защо не и да се смени името на катедралата. Много е трудно да обясниш на един чужденец, който вижда тази красива сграда защо е наречена по този начин. Може би малко хора знаят, че 10 години българите са събирали пари за този храм. Той е построен със средства на българските граждани преди много време. А неговото първо име е на братята Кирил и Методий“, каза тя пред бТВ.

Бъчварова коментира и управленската сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Когато има приоритети, от компромисите има смисъл. Не е добре да се правят безсмилени компромиси“, заяви тя.

Според нея дори и да се получат някакви търкания, в крайна сметка е важно да се вземат решения.

По думите ѝ най-важни са в момента промените в Конституцията.

„Най-важни в момента са промените в Конституцията. Относно съществуването на служебните правителства имаме добър подход, който ще помогне да намерим едно ново решение, защото се видя, че потенциалът на служебните правителства се изчерпват тогава, когато те следват едно след друго“, добави Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

5

Човека

31.07 2023 в 23:07

Патреотите да обясняват на децата си защо най-големият ни храм се нарича Невски, а не Кирил и Методий, и защо в центъра на столицата ни има паметник на съветски окупатори!

12407

4

Bad Horse

31.07 2023 в 15:32

на нашите старци в Патриаршията, каквото им наредят, това говорят. По времето на комунизма църквата беше пропита тотално от ДС. Същите "кадри" на ДС овладяха икономиката след преврата от 1989. Те и техните деца и протежета са най-големия фактор в България и до сега.

Без отваряне на досиетата и лустрация, ще останат на власт вечно. Десетки и може би стотици хиляди хора са били в мрежата на ДС. Който им контролира досиетата, той ги движи накъдето си иска.

Ако се питате, "Защо не сме като Централна Европа?" - е те т'ва е. Досиетата и пак досиетата.

-529

3

6екеr4о

31.07 2023 в 15:12

А какво мисли по въпроса Българската Патриаршия??!

Доколкото съм ориентиран немалка част от свещениците ни са путинофилски настроени! Както и повечето бяха антиваксъри...

По време на Светата литургия след 24 февруари кървавата инвазия в УкраИна бе наричана "братоубийствени междуособици", едва в последните месеци по време на проповедта след литургията се плахо се говори за "братоубийствена война"...

И аз оставам с впечатлението, че това се прави в повечето случай не заради вътрешно някакво убеждение на свещеника, не за да не бъдат накърнени "святите" русофилски чувства на сенилните бабички от енорията, а по-изрично указание "от горе"!!!


1000

2

РоКа1002

31.07 2023 в 14:30

Истинското име на катедралата е Св. св. Кирил и Методий

12407

1

Bad Horse

31.07 2023 в 13:54

Александър Невски е бил мюсулманин. Или най-малкото пред Златната Орда се е представял за мюсулманин. Иван Грозни също. Руските князе васали на Ордата са приемали Исляма за да могат да останат на власт. За шлема на Невски има изписано много. Погледнете го само на снимка с думите от Корана изписани на него.

Можете да намерите и много написано защо в руския език селяните се наричат "крестяни". Какъв е бил князът, ако на крепостниците си (на практика роби) вика "християни"?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки