Бюрокрацията ни блокира бежанците, МС обещава да реши проблема до дни

Половината от влезлите в България украинци вече са я напуснали

Георги А. Ангелов 11 март 2022 в 18:26 6364 1

Снимка БТА

Правителственият самолет Airbus A 319 прибра от молдовската столица Кишинев 68 бежанци от Украйна при визитата на министъра на външните работи Теодора Генчовска на 8 март.

Децата на бежанците от Украйна не могат да тръгнат на училище и не могат да се възползват от други права, като медицинско обслужване, а възрастните не могат да започнат работа. Основната причина за това е, че правителството все още не е променило наредбите и начина си на работа след въвеждането на директивата за временна закрила, която беше активирана на 3 март от ЕС. Това означава, че гражданите от Украйна трябва да получат на територията на ЕС временна закрила с първоначален срок от 1 година.

За да ползват тези права в България, избягалите от войната в Украйна обаче трябва да имат Единен номер на чужденец (ЕНЧ). Той се получава след молба за подаване на убежище в Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и одобряването ѝ. ЕНЧ се записва в документ, наречен „Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила“. В досегашната практика на ДАБ тази процедура отнема месеци. Според директивата това трябва да става автоматично.

На правителствения портал за бежанците, който беше пуснат преди дни, пише, че в следващите дни “българското правителство ще приеме акт, с който ще се определи къде и как гражданите на Украйна ще могат да се регистрират в България и да получат българските си документи за пребиваване като чужденци с временна закрила”. Според източници на OFFNews от правителството този акт е готов и още утре ще бъде обявен. Процедурата по получаване на документи и права ще отнема дни, увери ни източникът.

От министерството на туризма съобщиха днес, че право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24 февруари и регистрацията се осъществява на граничния пункт. Досега молба за искане на убежище можеше да се подава на границата, в полицията или в друго държавно учреждение, но регистрацията става само в 3 подразделенията на ДАБ. Те са в лагерите в софийския квартал "Овча купел", в Харманли и в новозагорското село Баня.

Реалността в момента е, че семейство, подало искане за регистрация на 8 март в София, е получило час за регистрация за 17 март.

Половината от влезлите в България вече са я напуснали

България по всяка вероятност ще бъде транзитна страна за бежанците от Украйна. Страната са напуснали над 2,5 млн. души. От началото на кризата до тази сутрин в България са влезли точно 64 731 украински граждани, а 33 166 от тях вече са напуснали страна, според данни на Гранична полиция.

Към момента изглежда и че желаещите да останат в България са малко. Само 264 души бяха подали молби за убежище от 25 февруари до 9 март, според данни предоставени от ДАБ на ООН. От тях мъжете са 36, жените - 128 жени и 100 са деца.

Голяма част от бежанците желаят да се установят в страни от Централна и Западна Европа, където се дават помощи и където виждат повече бъдеще за децата си според доброволци от координационните центровете за бежанци, с които разговаряхме. Други искат да се върнат възможно най-бързо в Украйна и затова не подават документи за убежище. Сред тях има и слухове, че ако вземат български документи, няма да бъдат приети обратно в Украйна.

Огромната част от дейностите по превоза на бежанците до България, настаняването, изхранването и даването на предмети и храни от първа необходимост на бежанците се извършва от доброволци и неправителствени организации с пари от дарения. Държавата дава по 40 лв. на ден на човек на хотелите, приели бежанци за храна и подслон, но тяхното изплащане все още не е започнало. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Днес ми се наложи да отида до една служба по миграция в областен град. Беше ужас самотни майки с плачещи дечица се редяха на опашка около 2 часа за бюрокрация която може да се избегне.

Моля журналистите да се задействат тука.
 
X

Да помогнем на украинските деца!