Без трамваи по 'Граф Игнатиев' от 7 май, след големия ремонт те ще са по-безшумни

OFFNews 04 май 2018 в 12:46 10266 1

Движението на трамваи по централната софийска улица "Граф Игнатиев" спира още в понеделник, 7 май, предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова тази сутрин по bTV.

Официално големият ремонт там започва на 8-и. Предвижда се цялостна реконструкция. След нея трамвайните релси ще бъдат монтирани по нова за София технология, изпробвана успешно миналата година в "Овча купел", която ще направи движението на мотрисите по-безшумно, допълни Фандъкова.

Търговците на книги вече се преместиха от пл. "Славейков" в градинката пред хотел "Рила".

След реконструкцията сме предвидили нови, красиви съоръжения и тези, които желаят, могат да се върнат, посочи кметът.

"Наистина е ужасно състоянието на цялата улица в момента и това ще бъде, убедена съм, ново градско пространство - пешеходно, с трамвайно движение."

Ще следим много внимателно как се работи. Санкциите са огромни. При забавяне - 240 000 лв. на ден, а при лошо качество - 1.2 млн. лв. Мисля, че всеки строител би се замислил как ще работи през това време, коментира Фандъкова и помоли гражданите за търпение.

"Ще бъде трудно движението и това лято, но резултатът мисля, че накрая е добър за всички."

Програмата на Общината с ремонт на 20 ключови обекта е с хоризонт тази и следващата година. В нея са предвидени ремонти на вътрешноквартални улици и тротоари, като тази година са заделени поравно средства за централни и малки отсечки. Тази година ще започнат работите по обектите, за които са избрани изпълнители, например бул. "България" и "Гешов", която остана неремонтирана заради дейностите по изграждането на метрото.

Разширението на ул. "Бойчо Бойчев" в кв. Овча купел също започва през лятото, на 1 юли. На 1 юни започва разширението на бул. "Тодор Каблешков".

И сега имаме готовност, но помолих да започнем тогава, за да може поне най-малките ученици да завършат училище - ще има сериозно затруднение на движението, за съжаление, предупреди Фандъкова.

Цялостен ще е ремонтът на бул. "Христофор Колумб" в ж.к. "Дружба", както и на Източната тангента. Това е дълъг участък в много лошо състояние, където има изключително интензивно движение, отбеляза кметът и допълни, че цялата отсечка ще бъде преасфалтирана.

"Заради отчуждителни процедури нямаме готовност да я разширим, но ще бъде преасфалтирана, за да може движението да е по-нормално."

В края на юли - началото на август започват и работите по бул. "Васил Левски", като отсечката, която го свързва с "Патриарх Евтимий" ще бъде преасфалтирана.

Следя лично проекта за ремонта на "Филип Кутев" и "Могилата", защото е много труден, а състоянието там е много лошо, каза Фандъкова, която очаква ремонтът да започне до 2 седмици. 

По ул. "Филип Кутев" ("Лозенец") ще се изгражда колектор от "Софийска вода", след което ще бъде положен асфалтът. Ще завърши тази година.

Цялата ул. "Каменоделска", заедно с трамвайните линии, предстои да бъде реконструирана. В момента приключва процедурата за избор на изпълнител. Ако няма обжалване, ремонтът ще се започне веднага, увери кметът.

В малко по-далечна перспектива - следващите няколко години - основният проект за Общината е довършването на Околовръстния път.

"В момента тече обществената поръчка за разширението на отсечката от "Младост" до автомагистрала "Тракия". Финализираме проекта от "Бъкстон" до автомагистрала "Люлин" - това е най-тежкият участък. Завършваме проектирането, след което пътната агенция, надявам се, ще обяви поръчките за избор на изпълнителчас по-скоро. Това е и лично настояване на премиера. Той изключително много подкрепя този проект и е готов да осигури финансирането за него."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови