Без "паяци" в Бургас, Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас

OFFNews 15 август 2014 в 17:01 8633 5

Официално са спрени "паяците", които вдигат неправилно паркирани коли в Бургас, Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър.

До забраната се стигна след проверка на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), каквато се прави за пръв път откакто съществуват паяци.

В момента се изготвят заповедите за спиране дейността на "паяците", но общините са предупредени устно.

Въпреки забраната, общинското предприятие в Бургас продължава да вдига коли, стана ясно от изказване на директорът му Андрей Рунчев пред "Фокус".

"Вследствие на проверките има издадени предписания, на който от общинското предприятие ще обърнат съответно внимание и ще бъдат изпълнени. Паяците извършват своята дейност в Бургас", каза Рунчев.

От ДАМТН обясниха пред OFFNews, че са информирани за прекрачването на забраната и коментираха, че предприятието ще понесе отговорност за действията си.

Зачестили сигнали за коли, повредени при товарене и разтоварване са били повод за проверката, в която са работили 4 екипа на агенцията.

Станало е ясно, че товарозахващащите приспособления на "паяците" не са регистрирани и съответно – не са минали технически преглед.

“Това е основателна причина за спирането им докато не бъдат регистрирани и не минат на технически преглед”, каза председателят на ДАМТН Стефан Цанков, който участваше в проверката.

Той обясни, че са открити множество нарушения в документацията и изправността на "паяците". По думите му спирането им е наложително, защото в момента никой не може да гарантира, че те не са потенциално опасни.

В резултат на проверката са съставени 6 акта за административно нарушение, в това число и на общини. Ще бъдат наложени и глоби от 100 до 2000 лв., в зависимост от степента на нарушението. 

Собствениците на фирми от проверените области, които все още извършват репатриране на автомобили, ще получат втора глоба. Тя ще бъде два пъти по-висока от вече наложената им.

Агенцията е планирала проверки на "паяците" и в други градове на страната, защото се опасява от подобни проблеми в останалите градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews