Без "паяци" в Бургас, Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас

OFFNews Последна промяна на 15 август 2014 в 17:01 8063 5

Официално са спрени "паяците", които вдигат неправилно паркирани коли в Бургас, Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър.

До забраната се стигна след проверка на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), каквато се прави за пръв път откакто съществуват паяци.

В момента се изготвят заповедите за спиране дейността на "паяците", но общините са предупредени устно.

Въпреки забраната, общинското предприятие в Бургас продължава да вдига коли, стана ясно от изказване на директорът му Андрей Рунчев пред "Фокус".

"Вследствие на проверките има издадени предписания, на който от общинското предприятие ще обърнат съответно внимание и ще бъдат изпълнени. Паяците извършват своята дейност в Бургас", каза Рунчев.

От ДАМТН обясниха пред OFFNews, че са информирани за прекрачването на забраната и коментираха, че предприятието ще понесе отговорност за действията си.

Зачестили сигнали за коли, повредени при товарене и разтоварване са били повод за проверката, в която са работили 4 екипа на агенцията.

Станало е ясно, че товарозахващащите приспособления на "паяците" не са регистрирани и съответно – не са минали технически преглед.

“Това е основателна причина за спирането им докато не бъдат регистрирани и не минат на технически преглед”, каза председателят на ДАМТН Стефан Цанков, който участваше в проверката.

Той обясни, че са открити множество нарушения в документацията и изправността на "паяците". По думите му спирането им е наложително, защото в момента никой не може да гарантира, че те не са потенциално опасни.

В резултат на проверката са съставени 6 акта за административно нарушение, в това число и на общини. Ще бъдат наложени и глоби от 100 до 2000 лв., в зависимост от степента на нарушението. 

Собствениците на фирми от проверените области, които все още извършват репатриране на автомобили, ще получат втора глоба. Тя ще бъде два пъти по-висока от вече наложената им.

Агенцията е планирала проверки на "паяците" и в други градове на страната, защото се опасява от подобни проблеми в останалите градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2014 в 13:21

1. Тези с бронираните джипове могат само да се надяват да им разглеждат документите докато им се доспи, защото нямат такива правомощия да ги изискват. Това че паркира върху каквото му падне с джип, защото иначе се чуди за какъв *** е дал 200 бона за танк и разходът му е 40л./100 км и му е още по-тъпо. Цялата идея е че вдигат коли които са спрели на забранено. Това, че ги повреждат е укоримо, но кое ви е по-важно, тъпанари за които знак забранено означава "цопни се където гъзът ти ще пречи на най-много хора" да не им изкривят колата (и после да заплатят щетата) или да може да се минава спокойно през местата където не е замислено да се паркира? На какво се радвате? Утре ще псувате същите тези коли които вчера са ги били дигнали за да не ви пречат на вас.

16.08 2014 в 02:26

Ще се пръсна от яд, че не съм се сетил аз. Можеше да изкарам хубави пари от тия рекетьорчета.
Няма да забравя как се бяха насрали от ужас, като почти изтърваха първия ми джип:) Той брониран, и му нямаше нищо, смачка се само паяка, и се изкриви крана. А се опитваха да го откраднат от върха на една пряспа, където не пречеше ни на колите, ни на пешеходците. Де да съм знаел да ги питам за разрешителните, и кво ше праим сеа ...
Гърч!:) Аз пак ще си паркирам по клоните и в ямите, ама сега ще разглеждам бавно и досадно техните документи. Докато ми стане скучно, и реша да ги пусна.

16.08 2014 в 00:08

Паяците и скобите по гумите трябва да бъдат забранени със закон. Някой получава инфаркт, и единственият шофьор, който може да го закара до болницата, е с вдигната или заскобена кола. Резултатът: "... и светаго Духа, амин!" Примерът е краен, но реален. Алтернатива: глоба (фиш, залепен на стъклото), която след това да се търси до дупка от собственика на МПС-то. Да, ама за това трябва да се върши работа, няколко държавни и общински служби ще трябва да спрат да цъкат пацианси и да почнат да работят, и.. "я да правим по-лесното: да им отвлечем или заскобим колата, като си платят рекета - ще им я върнем, а че някой може да пукне заради нас - голяма работа..."

15.08 2014 в 20:40

2 бона глоба ще си я изкарат за часове.

15.08 2014 в 19:15

Айде, селяндурите (не визирам местожителството) спокойно може да си паркират по градинки, тротоари и детски площадки.