Паяците и платеното паркиране глътнали 18.5 млн. лв. от столичани през 2013 г.

Марина Юнакова 19 март 2014 в 17:44 4228 5

Снимка: Сергей Антонов

За паркиране в Синята и Зелента зона и наказателни глоби за скоби и паяци в София Центърът за градска мобилност е събрал общо 18.5 млн. лв. миналата година.

Шефът на центъра Стефан Арнаудов отчете днес финансовите резултати от работата на ЦГМ през 2013 г.

Това е увеличение с над 1 млн. лв. спрямо 2012 г., когато приходите от платените зони за паркиране и от репатриране са 17,3 млн. лв. (от септември 2012 г. цената за час престой в Синята зона скочи двойно на 2 лв., въведена беше и Зелена зона и абонамент за паркиране пред дома).

Само от Синята и Зелената зона плюс талоните за паркиране приходите са 13 млн. лв., отчете Арнаудов.

Парите от Синя зона възлизат на 5,281 млн. лв., а от Зелена зона - 4,676 млн. лв. От талони за двете зони са придобити малко над 3 млн. лв. Скобите на автомобили в нарушение са добавили 3,286 млн. лв към доходите на дружеството, а парите от паяците в София са 2 316 193 млн. лв.

Все по-малко нарушения се отчитат в двете платени зони на паркиране, отчете още Арнаудов.

"Наблюдава се сериозна дисциплинираност, като скоби се слагат най-вече в периферията на Синя и Зелена зона. Обикновено това се дължи на грешка или хората забравят да изпратят на време втори SMS", добави той.

Общият доход на ЦГМ за изминалата година е 241, 488 млн. лв., а най-печелившите пера са дирекция "Маркетинг и стопанска дейност", отговорящи за продажбата на карти и билети за масовия транспорт - 96, 463 млн. лв.

Най-голями разходи за 2013 г. общинското дружество има към "Столичен автотранспорт" ЕАД - 85, 320 млн. лв. и "Столичен електротранспорт" ЕАД - 61, 464 млн. лв. Изпълнителният директор на ЦГМ поясни, че за първото тримесичие на 2014 г. за първи път не генерира нови задължения, които обаче все още възлизат на 100 млн. лв. стари такива.

По отношение на зачестилите спорове по законността на паяците в София Арнаудов напомни, че решението на Висшия административен съд от февруари тази година потвърждава действието на старата Наредбата за организация на движението на територията на Столична община и така узакони тяхното действие.

Арнаудов благодари на медиите за репортажите, показващи как автомобили със служебни стикери на МВР не са умишлено санкционирани от службите на ЦГМ. Той заяви, че е готов да санкционира служителите, които са отговори за това.

Склонен съм да санкционирам и с уволнение, но предпочитам да наложа такава санкция, която отговаря на съответното провинение и няма да отпадне след това, уточни Арнаудов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови