Без боб и леща на Антоновден, медена питка гони болестите

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2018 в 06:35 4139 1

Православната църква почита днес Преподобни Антоний Велики. Имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и Дончо. Името е римско по произход и означава "безценен, неоценим". 

83 634 българи черпят за имен ден днес, съобщи НСИ. 

Св. Антоний е роден около 251 година след Христа в Египет, родителите му били заможни. Той бил на 20 години, когато майка му и баща му починали и му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра. Антоний раздал своето имущество и поверил сестра си на един девически дом, след това започнал подвижнически живот.

Светецът прекарал 20 години в пълно усамотение в пустинята. При него идвали много болни и страдащи хора, с които той беседвал и ги лекувал. Когато Антоний умира, той е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Нарича се още Лелинден, както народът ни нарича чумата. На този ден жените не вършат домашна работа, а на трапезата не се слагат боб или леща, за да не се разсърдят лелята, шарката и синята пъпка. Специално омесени за празника содени питки, намазани с мед, се раздават на близки и съседи за здраве. Според вярванията всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасовден утре тръгват по хората. В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи.

Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи и железари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8374

1

Emigirl

17.01 2018 в 12:25

Все още има традиции, които ме удивляват изключително много- без боб днес..