Без актуализация на бюджета, пенсиите ще се увеличат само с 6,1 процента от 1 юли

OFFNews 12 юни 2022 в 21:57 3324 0

Георги Гьоков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика

Само подкрепа на актуализацията на двата бюджета - на Държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет, може да гарантира планираното увеличение на пенсиите на две стъпки – от 1 юли - с 10 процента, плюс добавяне на сумите от 60 лева, които се получават като ковид добавки до края на юни, както и заложеното от 1 октомври.

Това стана известно от интервю на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Защо, господин министър?“ на БТВ.

С предвидените мерки се залага средната пенсия да се увеличи с 23 процента от 1 юли и да стане 666 лева, а от 1 октомври с 33 процента и да стане – 718 лева.

По думите му очакванията на българите са такива в условия на инфлация и няма как да им се обясни, че някой „политически се запъва“.

Неслучайно общият бюджет се нарича консолидирана бюджетна рамка и там всички параметри зависят един от друг - няма как да се приеме актуализацията на бюджета на ДОО, без да бъде приет големият бюджет, каза Гьоков. Той посочи, че приемането на актуализацията на държавния бюджет гарантира случването на трансферите към ДОО, които ще осигурят изплащането на пенсиите в посочения размер до края на годината.

Единият вариант е да не се приеме нищо – тогава пенсиите ще се увеличат с 6,1 процента от 1 юли, както е заложено в момента, ще отпадне и Ковид добавката към пенсиите.

Ако бъде приет бюджетът само на ДОО, без да бъде приет големият, тогава е възможно пенсиите да се изплатят в увеличен размер с 10 процента, плюс 60-те лева, но само в рамките на месец -два, без да е гарантирано плащането им до края на годината, допълни социалният министър.

Георги Гьоков заяви, че ще призове парламентарната група на БСП да търси подкрепа от всички партии, тъй като този бюджет е очакван от българите. „Няма план Б, план Б е увеличение само с 6,1 процента и отпадане на ковид добавката. Трябва да постъпим отговорно към българите, такова увеличение на пенсиите е необходимо“, заяви Гьоков.

„Не виждам логика във време на криза да се искат повече пари за пътища, отколкото за социална политика“, заяви Гьоков.

Той посочи, че по-голямата част от актуализацията на бюджетите е била подкрепа от социалните партньори на тристранка, като критиките са били, че се подкрепят и групи, които могат да се справят сами с кризата. По думите му до известна степен тази критика е основателна, затова в социалното министерство се вземат мерки в бъдеще да се разграничат групите, които се нуждаят, от тези, които не се нуждаят от подкрепа, защото в момента те не могат да се идентифицират.

До момента трансферите от централния бюджет към ДОО са били около 41 процента, сега ще станат малко над 44, като е имало периоди и над 50 процента, отбеляза социалният министър.

Той смята, че оцеляването на кабинета ще е трудно, но не невъзможно. По думите му партньорите няма как да се предадат не заради себе си, а заради хората, които очакват да бъдат подкрепени по време на кризата. „Във времена на криза никой няма желание да управлява, особено в областта на социалната политика, където "колкото и да направиш, все е малко“, заяви министърът.

Гьоков посочи, че е присъствал на заседанието на МС, когато са си тръгнали министрите на ИТН, като Гроздан Караджов първоначално е казал, че бюджетът не е обсъждан с тях. Това, по думите на социалния министър, не е вярно, тъй като той лично е присъствал на няколко ескпертни коалиционни съвета, в които бюджетите са били обсъждани с всички коалиционни партньори.

Попитан колко министерски кресла искат от БСП, Гьоков каза, че не искат нито едно, искат тези места да бъдат попълнени с хора, които са експерти, които могат да провеждат политики по време на криза. Решението ще бъде взето на лидерски коалиционен съвет, а когато бъдат предложени, тогава ще ги обсъдим и в партията, допълни социалният министър.

Той прогнозира, че БСП ще удвои депутатите в следващия парламент – от 26 на 52.

Попитан колко дни остават на кабинета "Петков" , Гьоков каза, че песимистичната прогноза е – до края на годината. Оптимистичната – до края на мандата. Хоризонтът са местните избори - ако на местните избори коалицията успее да излъчи единни кандидати, да вземе по-голяма част от големите градове и малките населени места, ще придобие самочувствие и би могла да изкара до края на мандата, каза министър Гьоков-.

По думите му оптимизмът му е заради българите, които очакват промяната. Трябва да се даде шанс на някой да я направи, заяви министърът на труда и социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови