Бедстващо Хасково: Три активни огнища, пожари в Сливенско и Новозагорско (обновена)

OFFNews 27 юли 2023 в 07:59 1372 0

Три са активните огнища на пожари в Хасковско.

Снимка Pixabay

Три са активните огнища на пожари в Хасковско.

Три са активните огнища на пожари в област Хасково, където вчера бе обявено бедствено положение, съобщи областният управител Красимир Ангелов на брифинг тази сутрин, предава БТА. Вчера пожари горяха в почти всички общини на областта, общо 8.

Най-тежко продължава да бъде положението край село Дъбовец, Любимец, където стихията в смесена гора бушува от вчера по обяд. Там теренът е труднодостъпен, в пресечени местности с голяма денивелация. Към мястото днес ще бъде насочена тежка верижна техника, която идва на помощ от Бургас и от "Мини Марица-изток".

В нощните часове вчера и тази сутрин заради силния вятър се е увеличил и пожарът, който тръгна от село Сусам, община Минерални бани. Пламъците тръгнали към общинския център, а след това през - землището на село Таратево - са влезли на територията на община Хасково, близо до село Гарваново. Горят сухи треви, стърнища и неожънати ниви. Пожарът обаче отива към локализиране, уточниха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Не може да бъде овладяно и огнището в землището на село Румелия, община Маджарово, накъдето също пътува верижна техника. Там огънят е в смесена гора.

Военни се включват в борбата срещу стихията от сутринта днес. Те са насочени към огнището в Дъбовец, посочи още Ангелов. Пожарни екипи от София област, Пловдив, Ямбол, Велито Търново и Бургас вече са в помощ на колегите си от Хасково.

Пожари горяха и във вилна зона и местността Батмиш край Сливен, съобщи БТА, като се позова на областната дирекция на МВР.

Малко преди 22 часа снощи е получен сигнал за пожар във вилна зона "Каменка", пламнал в сухи треви. Спасени са десет сгради. След 22 часа е получен сигнал за пожар в местността Батмиш, където са изгорели четири паянтови постройки, спасени са сгради, 50 декара иглолистна гора и автомобили.

Най-вероятната причина за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, посочват от полицията.

Гасени са били пожари и в Новозагорско.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика