Бащи внасят жалба срещу България в ЕК, защото не могат да виждат децата си

OFFNews 29 ноември 2017 в 14:15 3377 0

Бащи внасят колективна жалба срещу България в Европейската комисия, защото не могат да виждат децата си. 

"Асоциация на бащите в България" се жалва против масовото неизпълнение на режима на лични контакти и невъзможността на държавата да упражни необходимия контрол. 

Много родители са се сблъсквали със стената на неразбиране от компетентните институции и невъзможността да направят какво и да било, за да имат нормални отношения с техните деца. Единственото, което правят институциите, е да избягват отговорност или да я прехвърлят на друг, обявиха от Асоциацията. 

"Пълното неглижиране на правото на личен живот и правото на детето да има двама родители е пряко насилие над самото дете, нанасящо му огромна вреда в неговото нормално развитие като пълноценна личност", подчертават те и допълват, че у нас постановените съдебни решения по въпроса се приемат като нещо препоръчително, но не и задължително.

Оттам припомнят, че по закон родител или друг сродник, който не изпълни или осуети изпълнението на съдебно решение за упражняване на родителски права или за лични контакти с дете, се наказва с пробация или глоба от сто до триста лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба до три хиляди лева. По думите им обаче прокуратурата в България отказва да предприеме действия. 

"Всеки, който се е сблъскал с този проблем, след месеци, а понякога и години, е получавал по пощата едно кратко писъмце, в което го уведомяват, че се отказва образуването на производство поради липсата на извършено престъпление", посочват бащите.

От асоциацията призовават към тяхната жалба да се включат всички, на които е било възпрепятствано правото на личен контакт с детето му, постановен със съдебно решение.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови