Басейни в Централна минерална баня - а как е в Европа (снимки)

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2018 в 14:30 8661 0

Защитници и противници на възстановяването на басейните в Централна минерална баня в София спорят ожесточено трябва ли да има спа център до джамията Баня Башъ, достатъчен ли е дебитът на водата или евентуалния балнеоложки комплекс ще спре водата в чешмите, от която си наливат софиянци, и необходими ли са на столицата още зали за разширение на Музея за история на София и културни прояви. 

А как е в Европа? Няколко примера от най-посещаваните термални комплекси. 

Такова място е термалният парк „Градините на Посейдон“ в Италия. Той заема площ от площ от 60 хил. кв.м., разположен на 40 км от Неапол на остров Иския. Комплексът включва повече от 20 минерални басейна с температура на водата от 28 до 38 градуса. Предлагат се и различни спа процедури с използването на горещи камъни, водорасли и специални масла. Мястото привлича също с антична сауна в пещера, винарска изба, първокласен ресторант и луксозен половинкилометров пясъчен плаж. Мястото е отворено всеки ден от април до края на октомври. Цена на абонамент за цял ден (от 9.00 до 19.00 ч.) за възрастен е 32 евро; за деца от 3 до 11 години – 16 евро; билет за половин ден (от 13.00 до 19.00) за възрастен – 27 евро, за деца – 13,50 евро. 

Най-големият термален комплекс в Австрия е Therme Wien. Включва 26 басейна, 24 сауни и бани на обща площ от 6 хиляди квадратни метра. Разположен е край река, която тече през комплекса и зоните са разположени по нейното течение. Сред по-уникалните услуги са ароматерапия с водни легла, басейн в пещера, шезлонги със сферична форма за дълбока релаксация и зала с камина, както и увеселителен парк за деца.

Комплексът във Виена е отворен е всеки ден от 9.00 до 22.00 часа. Цената на 6 часово посещение – 26,2 евро, за деца – 14,6 евро. 

В Германия сред известните комплекси е „Каракала Терми“ в Баден-Баден. 

Представлява термален комплекс, построен на мястото на римски бани. Разполага с открити и закрити басейни, зали с течаща топла и студена минерална вода, джакузи, бар, ресторант, галерия с минерална вода, масажни зали, сауна и истинска римска баня със стенописи и скулптури. Най-популярните спа-процедури: перлени, хидромасаж, релаксиращи и парни бани, арома масаж, стоунтерапия със студени и горещи камъни, полинезийски масаж с черупки, хавайски масаж, пилинг с кафява захар и бананова обвивка. Отворен е всеки ден от от 8.00 до 22.00 часа. Цена: 4 часово посещение – 21 евро (деца до 7 години в спа центъра не се допускат, а деца над 1,5 години могат да се оставят под наблюдението на служители в игровата зона).

Унгария също е сред популярните термални дестинации. В столицата Будапеща има 123 извора, захранвани с една и съща вода. Общодостъпни са около 14 комплекса/бани, като в това число не се включват частните и тези изградени в луксозните хотели. Една от най-често посещаваните бани е „Сечени“. Тя всъщност е най-големият балнеологичен комплекс в Европа. 

Разположена е в парк Варошлигет и включва 11 терапевтични басейни, 3 сауни, минерални и кални бани. Открити плувни басейни, където горещата вода извира от дълбочина 1240 метра и може да се посещават дори и през зимата: температурата на водата в големия басейн е +27 градуса, а в „горещия“ басейн +38 градуса. Работно време: парна баня и термална част – от 6.00 до 19.00 ч., на басейна – от 6.00 до 22.00 часа. Цена: дневен абонамент за възрастни и деца над 2 години – 16 евро. Цената варира и в зависимост от това дали посетителят иска индивидуална кабина за преобличане или е склонен на ползва обща такава и може да стигне до 30 евро за ограничен брой процедури.

В Испания най-популярен е термалният комплекс Балнеарио де Арчена (Balneario De Archena), който се намира на 25 км от Мурсия. Този балнеологичен курорт се намира в непосредствена близост до град Арчена. Температурата на водата е 52,5. Разполага с два басейна с термални води, водопади, вани, джакузи, както лечебни и разкрасителни процедури. На територията на термалния комплекс са запазени руини на римски бани, а също и построен през 1660 г. параклис на Дева Мария. 

Баните са в паркова среда и разполагат с три хотела. Цена на дневното посещение на минералните басейни в делнични дни: слаб сезон (ноември до март) – 8 евро; за силния сезон – 12 евро; в почивните дни и на празници, съответно – 14 и 18 евро, а за деца – 6.5 и 8 евро.

Най-големият СПА град в Словакия е Пиещани. Около него има най-различни СПА центрове и хотели в различна ценова категория. Известен е с лечебната си кал. 

Синята лагуна в Исландия е един от най-популярните горещи извори в Европа. Намира се на 50 км от Рейкявик и привлича повече от 400 000 посетители годишно. Тя е изкуствено създадена, след изграждането на геоцентрала и напора на силно минерализирана вода, която е много солена и не може да бъде използвана за отопление. Известна е и с лечебната кал, която се извлича от дъното.
Обогатената вода е затопляна изкуствено, и се обновява по естествен път на всеки 40 часа. Цените за посетители варират от 50 до 400 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови