"Банковата тайна не трябва да отпада"

ОFFNews 14 май 2015 в 20:00 3855 8

Левон Хампарцумян.

„Аз съм против такива популистични закони и правила, писани на коляно. Законите се пишат, преди да се случи нещо. Ако се пишат след това, са декрети в стил Владимир Илич Ленин”, заяви банкерът Левон Хампарцумян пред bTV по повод идеята да отпадне банковата тайна след случилото се с КТБ.

Според него след излизането на списъците на Цветан Василев банкерът е станал като Георги Димитров пред Лайпцигския съд - трябва само да се покаже, да посочи кои са лошите, те да получат наказанията си и той да "излезе в бяло".

„Всеки български гражданин е длъжен, когато узнае или бъде свидетел на престъпление, да бъде така добър да отиде да го опише пред прокурор, да даде показания пред съдия, за да може да се разплете кълбото. Ако това не е направено по надлежния ред, то си остава една жълтинка”, коментира Хампарцумян листата с гости.

Той сравни подкупите и проституцията, като каза, че и при двете взимащите и даващите страни са еднакво доволни.

„Затова не е толкова важно да се хване някой с подкуп, а да се направят процедурите така, че даването на подкуп да стане икономически безсмислено и това е възможно. В България можеш да правиш бизнес и без да даваш подкупи”, смята банкерът.

Хампарцумян обаче не смята, че всеки човек, появил се в списъка на Василев за срещи, е автоматично виновен и замесен в някакво престъпление. 

„Банките, регистрирани в България, има добре управлявани и зле управлявани, както видяхме миналата година. Този стрес тест ще даде индикация и време на тези, които не са напълно в ред, да влязат в ред. Това е успокоение на вложителите, хората. Ние минахме вече през такъв стрес тест – живи сме, здрави сме”, допълни Хампарцумян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика