2015: Лихвите по депозитите и кредитите ще продължат да падат

Александра Маркарян 12 май 2015 в 17:56 4692 0

Лихвите по депозитите и кредитите ще продължат да намаляват и през 2015 година. Това прогнозираха банкери на двудневната специализирана финансова конференция "Шумът на парите", започнала днес.

Темповете обаче ще са по-плавни в сравнение с резкия спад на лихвените проценти от второто тримесечие на 2014 г., прогнозира Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк.

Вероятно след спада на лихвите по ипотечните кредити от тази година - през февруари - април, ще има нов, през есента, когато финансисти прогнозират нива от 4.75-5.75%, в зависимост от риска и типа продукт.

Според изпълнителния директор на Пощенска банка Асен Ягодин лихвите по ипотечните кредити сега са с около 1-2 на сто под тези от 2006 до средата на 2008 г.

По отношение на фирменото кредитиране банките ще прилагат диференциран подход и за добрите клиенти ще има и лихви под 4%.

Ниските нива на лихвите по депозитите, които в някои случаи вече носят отрицателна доходност, ще "извадят" парите на хората от банките и ще видим раздвижване на пазара на имоти, прогнозират специалистите. При вземането на ипотечни кредити с цел покупка на имот сега се наблюдава много по-голямо самоучастие на клиенти и много по-малък дял от стойността на имота от кредит. Има и промяна в търсените имоти - за разлика от преди, когато се търсеха най-често двустайни апартаменти, сега се търсят много повече 3-стайни жилища ново строителство.

Според главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян България трябва да си постави за цел влизането в еврозоната "по-скоро като процес, а не като резултат".

Според Кристофор Павлов основна цел пред страната ни е и по-бързото присъединяване към Европейския банков надзор.

"Така качеството на надзора ще се подобри. Тогава не мога да си представя, че ще има банки любимки на властта, ще има единни правила за всички. Случаят с КТБ показа, че това не беше така в България. Когато банките са по-добре надзиравани, са по-силни и по-устойчиви на външни влияния", обясни Павлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки